Ubrzan način života i sve manje pažnje koju posvećujemozdravoj ishrani s vremenom uzrokuju mnogobrojne negativne posljedice.

ishrana-namirnice.jpg

Da biste spriječili pojavu gojaznosti i, još bitnije, razvoj različitih bolesti koje su direktna posljedica nezdravog stila života jako je bitno da povedete račna o nekim svakodnevnim navikama, prije svega u ishrani.

Odvojite malo vremena i pročitajte tri korisna savjeta za zdravu ishranu.

1. Kontrolišite svoj insulin

Glavni faktor koji utiče na tjelesnu težinu jeste (ne)kontrolisan nivo insulina.

Insulin je hormon koji se luči iz pankreasa i koji je zadužen za uklanjanje povećanog nivoa šećera iz krvi. Proizvodi ga pankreas kao odgovor na porast nivoa glukoze u krvi (što se dešava kada konzumirate ugljene hidrate i neke amino kiseline).

Ukoliko su glikogenski nivoi u mišićima i jetri prazni, insulin će šećer iz krvi transportovati do tih depoa. Međutim, ukoliko nisu, insulin će te iste šećere deponovati u masti.

Hrana koja najvise izaziva povećano lučenje insulina:

- Prosti šećeri,
- Svi proizvodi od prerađenih žitarica, bijelo brašno…
- Žitarice generalno (bez obzira da li su od cijelog zrna ili su prerađene),
- Generalno većina obrađene hrane.

2. Jedite vlaknasto povrće

Ukoliko vam je cilj zdrava i izbalansirana ishrana onda je vlaknasto povrće hrana koju morate da uvrstite u svoj jelovnik.

Osim što pospješuje varenje i stvara duži osjećaj sitosti, vlaknasto povrće posjeduje takozvane negativne kalorije.

U zavisnosti od pola, težine i nivoa fizičke aktivnosti tijelu je potrebno 150-250 kalorija za varenje hrane (povrća), stoga ukoliko unesete hranu (povrće) čija energetska vrijednost iznosi 100 kalorija sagorjećete više kalorija nego što ste unijeli.

Ovo je odlična vijest za one koji žele da izgube višak tjelesne mase.

3. Povećajte unos proteina

Proteini su glavna gradivna materija u ljudskom organizmu, direktno odgovorna za izgradnju čiste mišićne mase.

Sa većom mišićnom masom, veći je bazalni metabolizam naših mišića što znači da je našem tijelu potrebna veća količina hrane da bi održala postojeću količinu mišićne mase.

Praktično moguće je unositi veću količinu hrane, a ne dobijati suvišne masnoće.

Pored toga, pošto su mišići veliki potrošači energije, za vrijeme fizičke aktivnosti veći mišići će trošiti veću količinu kalorija od manjih mišića.

To znači da će pri istoj fizičkoj aktivnosti osoba sa većom mišićnom masom gubiti više kalorija od osobe sa manjom mišićnom masom.

Praktično, ukoliko izgradite više mišića, brže ćete mršaviti i teže ćete se gojiti. Tako da je to dvostuki dobitak!