Njihova preosveštenstva episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni vladika Atanasije, služili su jutros Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Trebinju povodom krsne slave ovog hrama i grada Trebinja – Svetog preobraženja Gospodnjeg.

slava grada trebinja (1).jpg

U prigodnoj besjedi, vladika Grigorije je poručio velikom broju okupljenih vjernika da je poruka današnjeg praznika da su svi ljudi stvoreni da žive u ljepoti, pa da iz toga razloga nipošto ne smijemo da se plašimo ljepote, jer kada sagledamo svoje srce i um – vidjećemo koliko je svima ona potrebna.

“Ko od nas braćo i sestre jutros nije poželio da bude lijep, da se lijepo obuče, da lijepo izgleda, da su mu čisto srce i čista duša, da mu je lijepo, da mu je um razabran i da sve danas bude lijepo!? Zato smo pozvani na ljepotu i u ljepotu Božiju”, naveo je vladika Grigorije.

slava grada trebinja (8).jpg

On je kazao da nas ljepoti upravo uči Sveto preobraženje, zbog čega se i trebinjski Saborni hram uvijek, iznova i iz časa u čas preobražava u ljepotu, kao i sam grad Trebinje.

“Nije dobro kada jedan drugoga ružimo, nego treba da jedan drugoga volimo i poštujemo. Nije nam dobro biti u nikakvoj ružnoći, nego uvijek u ljepoti, jer niko ne poželi da ostane u nekoj ružnoj kući u kojoj se svi svađaju”, naglasio je vladika.

Preobraženje je baš zato, dodao je vladika, praznik spasenja, odobrotvorenja, ispravljenja i našeg povratka u prvobitnu krasotu i najljepšu ljepotu u koju smo svi pozvani.

Tokom Svete liturgije obavljena je Sveta tajna pričešća, nakon čega je osveštano prvo ovogodišnje grožđe ispred Sabornog hrama, a zatim je priređen bogat kulturno-umjetnički program.

slava grada trebinja (4).jpg

Liturgiji je prisustvovao veliki broj vjernika, uz gradonačelnika Trebinja Luku Petrovića, njegovog zamjenika Mirka Ćurića, konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predsjednika Skupštine grada Dragoslava Banjka, brojne goste gradova pobratima i prijatelja, proslavljenog košarkaškog asa Dejana Bodirogu.

U 12.00 sati u Kulturnom centru počeće svečana sjednica.

U večernjim satima, nakon prazničnog večernjeg koje je u 20.00 sati, ispred Sabornog grama će krenuti svečana litija.

Ovogodišnje preobraženske svečanosti će završiti koncertom Aleksandre Radović na Trgu slobode.

slava grada trebinja (7).jpg

slava grada trebinja (5).jpg

slava grada trebinja (6).jpg

slava grada trebinja (3).jpg