Trebinje je u posljednjih godinu i po dana doživjelo veliki preobražaj, koji je značajan ne samo za ovaj grad i njegove stanovnike, već i za cijelu Hercegovinu i Republiku Srpsku, poručio je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović na današnjoj svečanoj sjednici Skupštine grada povodom krsne slave Trebinja i njegovog Sabornog hrama – Svetog preobraženja Gospodnjeg.

svecana sjednica trebinje (1).jpg

On je istakao da je ova gradska vlast osmislila 31 program pomoći porodici i 52 konkretne investicije, koje su realizovane ili čija je realizacija u toku.

„Procijenili smo da samo radom možemo da napravimo bolje rezultate i da nas samo rad može održati, jer će na osnovu njega ostati djela kao zavještanje budućim generacijama“, istakao je Petrović, napominjući da mu je vladika Grigorije na Petrovdan ove godine zavještao dvije stvari – da sačuvaju crkvu i narod i djecu kojoj treba stvoriti čvrste temelje za njihovu srećniju budućnost.

Petrović je istakao da je ono što je najvažnije što je urađeno u proteklom periodu – šansa koja je data onima koji hoće da rade, navodeći da su svi socijalni programi doneseni u cilju stabilizacije porodice, što će doprinijeti da i djeca odrastaju u zdravoj sredini.

On je naveo da je gradska vlast ušla u sve porodice slabog imovinskog stanja i one koje nisu imale redovne prihode, dodajući da se programi realizuju po utvrđenim kriterijumima, a ne po tome ko je kome bliži i draži.

svecana sjednica trebinje (4).jpg

Gradonačelnik Trebinja je naglasio da je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji uskoro preuzima mjesto episkopa u Njemačkoj, značajno doprinio razvoju Trebinja i Hercegovine, te da nam crkva bude sa saborno mjesto, a da prijatelji i investitori rado dolaze u ovaj grad.

„Drago nam je što smo uspjeli da u ovom gradu postignemo mir i jedinstvo i nadam se da će i druge lokalne zajednice u Republici Srpskoj slijediti naš primjer. Na ovaj način ne mislim da nema opozicije, već da stvarano jedinstvo oko običnog čovjeka, koje moramo da njegujemo i čuvamo“, kazao je Petrović.

On je dodao da samo jedinstvo i sloga mogu da doprinesu daljem razvoju i prosperitetu Trebinja.

Na svečanoj sjednici, među mnogobrojnim gostima, bili su i vladika Grigorije, konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, direktor Beograda na vodi Aleksandar Trifunović, šef Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije Banjaluka sa sjedištem u Trebinju konzul Radoslav Ilić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić, trebinjski don Ivo Šutalo, te brojne delegacije gradova iz Republike Srpske i regiona.

svecana sjednica trebinje (3).jpg