U svečanoj litiji ulicama Trebinja večeras je učestvovalo više hiljada građana i gostiju našeg grada, koji su na najljepši mogući način obilježili krsnu slavu grada i Sabornog hrama – Sveto preobraženje Gospodnje.

litija preobrazenje gospodnje trebinje 2018 (8).jpg

U litiji su, uz veliki broj sveštenstva i trojicu vladika – Grigorija, Joanikija i Atanasija, učestvovali i predsjednik Srpske Milorad Dodik i gradonačelnik Luka Petrović, te brojni sportisti, pripadnici policije, Oružanih snaga, kulturno-umjetničkih društava, izviđači, vatrogasci, mladi Crvenog krsta...

litija preobrazenje gospodnje trebinje 2018 (9).jpg

Posebnu atmosferu cijelom događaju, koji u Trebinju tradicionalno okupio ljude sa svih strana, dali su horovi na obalama Trebišnjice, te obraćanje vladike Grigorija koji je poručio okupljenom narodu da čuvaju crkvu i poštuju i vole jedni druge.

On je kazao da je veličanstvena litija postala simbol grada još od 1992. godine, dok je Trebinje postalo grad preobražaja.

"I mi smo se mili Trebinjci zajedno sa gradom i crkvom tiho i nečujno preobražavali, postajući braća, sestre i prijatelji", istakao je vladika.

litija preobrazenje gospodnje trebinje 2018 (12).jpg

U emotivnom govoru, vladika je istakao da odlazi svojom voljom, ali da mu je drago što Eparhiju ostavlja u rukama dobrog čovjeka kakav je budući episkop Dimitrije.

"Ako budem uspješan u Eparhiji u Njemačkoj - to će biti isključivo zahvaljujući Bogu, a ako ne bude tako to će biti zbog mene", rekao je vladika i poručio da će Trebinju i Hercegovini pomagati koliko god da bude u njegovoj mogućnosti.

litija preobrazenje gospodnje trebinje 2018 (7).jpg

On je kazao da svim svojim neprijateljima oprašta sve ono što su ružno govorili o njemu, navodeći da su mu najbolji prijatelji bili i da će biti u Trebinju i Hercegovini u kojoj je na tronu Svetog Save i Svetog Vasilija Ostroškog službovao skoro 20 godina.

Na Trgu slobode u toku je koncert Aleksandre Radović.

litija preobrazenje gospodnje trebinje 2018 (13).jpg

litija preobrazenje gospodnje trebinje 2018 (14).jpg

litija preobrazenje gospodnje trebinje 2018 (11).jpg

litija preobrazenje gospodnje trebinje 2018 (10).jpg

litija preobrazenje gospodnje trebinje 2018 (2).jpg