Pisac i muzičar Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, predstavio je u Trebinju svoj prvi roman "Solunska 28", koji govori o beogradskoj kući u Solunskoj ulici na Dorćolu, izgrađenoj krajem 19. vijeka, koja je dijelila sudbinu cijelog grada i prošla sve što se dešavalo u 20. vijeku - ratove, promjene društvenih i sistema vrijednosti, način razmišljanja.

solunska 28 nele karajlic promocija trebinje (2).jpg

Nele je pojasnio da je motivaciju za roman našao kada je prije 26 godina došao u Beograd sa porodicom i 250 maraka u džepu, tražeći da iznajmi stan, jer mu je bilo jasno da će nesporazum između naroda u Sarajevu trajati duže nego što je iko pretpostavljao, te saznao da je dijelom vlasnik kuće na Dorćolu u Solunskoj 28.

Tada je, dodao je, saznao i da su njegovi roditelji živjeli pravi "partizanski život", gdje je bilo sramota reći da nešto posjeduju od imovine.

"Stojeći ispred te kuće obećao sam joj da ću napisati veliki roman o njoj, pa makar pola toga i izmislio. A i za to što je izmišljeno teško je dokazati da se nije desilo. Trebalo je 25 godina da ga konačno završim", rekao je Nele.

On je dodao da je njegov prvi roman vrlo malo autobiografski i da u njemu pravi fikciju događaja koji nije daleko od istine.

Promociju knjige u Trebinju su organizovale "Pozitivne snage Srpske", a prema riječima predstavnika ovog pokreta Vojislava Savića, uvijek im je drago da dođu u Trebinje, jer je naš grad pokazao jedan veliki stepen svijesti o tome koliko je kultura važna.

solunska 28 nele karajlic promocija trebinje (3).jpg

Savić je dodao da im je cilj da obiđu što više mjesta u Republici Srpskoj i pokažu konkretnim primjerom da ljudi hoće da posjete dobre sadržaje kada im to neko ponudi.

"Treba samo da se stvori navika kod ljudi. Zato to treba da postane dio jedne bolje atmosfere u kojoj će sutra biti bolji preduslovi za sve ostale stvari", naveo je Savić, napominujući da je veoma izgledno da Trebinje u skorijoj budućnosti postane evropska prestonica kulture - zbog čega i kao narod i kao država treba da se potrudimo da od ovog mjesta napravimo još jedan korak naprijed i da ga vinemo u nebesa, gdje i zaslužuje da bude u pitanju kulture.

Roman je izdala beogradska "Laguna".

Nakon promocije, Nele je zainteresovanim građanima potpisivao primjerke knjige.

solunska 28 nele karajlic promocija trebinje (1).jpg

Inače, dr Nele Karajlić rođen je u Sarajevu 1962. godine kao Nenad Janković. Osnivač, kompozitor, tekstopisac i frontmen grupe “Zabranjeno pušenje”, scenarista i glumac “Top liste nadrealista”, glumac u filmovima “Andergraund”, “Život je čudo”, scenarista, reditelj i glumac u seriji “Složna braća”, autor muzike u filmu “Crna mačka, beli mačor”, osnivač, kompozitor i tekstopisac grupe “Emir Kusturica and No smoking orkestra”, kompozirot opere “Tajm of džipsis”.

Godine 2014. je napisao autobiografiju "Fajront u Sarajevu". Autor je i knjige "FBI - Dosije Tesla", krimi-priče u stihu, po kojoj je 2016. izveden pozorišni multimedijalni performans u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci.