U ulici Jovana Dučića u centru Trebinja, otvorena je manifestacija "Karavan domaćih proizvoda" u okviru projekta "Naše je bolje" koju organizuju Privredna komora Republike Srpske i područna Privredna komora Trebinje, a čiji je cilj promovisanje domaćih proizvoda.

karavan domacih proizvoda trebinje 2018 (1).jpg

Više od 10 izlagača ponudili su svoje proizvode, kao što su prehrambeni proizvodi, ljekovito bilje, ručni radovi od tekstila, domaća kozmetika, proizvodi od smokve, pivo.

Direktor područne Privredne komore Trebinje Veselin Savić, kazao je da je cilj ove manifestacije da se kupci upoznaju sa mogućnostima proizvodnje u ovoj regiji i Republici Srpskoj da bi se prilikom kupovine uvijek opredijelili za domaću proizvodnju.

"Naš cilj je i da pokažemo uspješne primjere preduzetništva da je na ovim prostorima moguće uspješno poslovati", naveo je Savić, navodeći da su se na današnjem sajmu predstavili proizvođači od Trebinja do Kozarske Dubice.

On je kazao da postoji veliki broj domaćih proizvoda koji svojom cijenom i kvalitetom zaslužuju bolje mjesto prilikom izbora kupaca, kao i da je iz tog razloga kampanja "Naše je bolje" upravo usmjerena ka promociji domaćih brendova da bi ona bila konkurentnija na tržištu.

karavan domacih proizvoda trebinje 2018 (3).jpg

Proizvode od ručno rađene prirodne kozmetike na karavanu je danas predstavila Aleksandra Delić, čija se porodica godinama unazad bavi proizvodnjom prirodnih preparata poput sapuna, krema, melema, paste za zube, ulja, seruma za njegu lica.

Ona je istakla da ovakve prezentacije imaju veliki značaj za svakog proizvođača, posebne porodične firme, koje nemaju baš čestu priliku da se predstave kupcima i pojasne im zašto je uvijek bolje odabrati prirodnu od industrijske kozmetike.

"Koristimo hiljadugodišnje metode zato što smo naslijedili jedan stari manastirski recept od ruzmarina koji ne poznaje nuspojave. Mi smo to razradili i počeli smo da radimo i proizvode od drugih biljaka", pojasnila je Delić.

Vanja Milošević Đogo danas je uspješno predstavila proizvode od bijelog luka, preduzeća "Farmavit" iz Ljubinja, koje se na tržištu pojavilo prije nešto manje od godinu dana.

karavan domacih proizvoda trebinje 2018 (2).jpg

Predstavili su marinadu, pastu od bijelog luka i kiseli bijeli luk.

"Za nas je mnogo značajno ovakvo predstavljanje jer se ovi sajmovi uopšte održavaju, posebno u gradovima kao što je Trebinje, jer je ono u avgustu puno turista i oni mogu da probaju i kupe naše proizvode", istakla je Đogo.

Karavan domaćih proizvoda posjetioci će moći da posjete danas do 15.00 sati.