Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i predsjednik savjeta Geografskog fakulteta u Beogradu profesor dr Milovan Pecelj, svečano su otkrili sunčani časovnik na zgradi Gradske uprave - poklon ove visokoškolske ustanove našem gradu.

suncani casovnik trebinje (2).jpg

Pecelj je istakao da je ovo svojevrsni znak zahvalnosti gradu Trebinju na gostoprimstvu koje im je gradska vlast ukazala prilikom naučnog simpozijuma o Jevtu Dedijeru, koji je održan u aprilu u našem gradu.

"To je bio razlog da Geografski fakultet zahvali gradu Trebinju sa ovim prelepim satom koji je konstruisao naš kolega Milutin Tadić da bi Trebinje, na neki način, postao pravi grad, jer u Evropi i starom svetu nema grada koji nema sunčani časovnik", istakao je Pecelj.

On je naveo da se vrijeme uz pomoć sunčanog časovnika mjeri već 5.000 godina - od starih Egipćana, Sumera, starih Grka i Rimljana do današnjih dana.

suncani casovnik trebinje (1).jpg

Sat je posvećen upravo Dedijeru, naveo je Pecelj, dodajući da ovaj sat pokazuje tačno sunčano vrijeme.

Jedna od solsticijskih hiberbola je stavljena na 19. avgust, kako bi ovaj sat, zapravo, uvijek bio uz slavsko Trebinje.

Na prigodnom poklonu zahvalio se gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Preobraženske svečanosti počele su otvaranjem Sajma meda i vina, a zatim i izložbe u Kulturnom centru o ratnim siročadima iz Velikog rata.

Svečanosti se nastavljaju večeras, kada će u 20.30 sati u Muzeju Hercegovine biti otvorena izložba slika prvog trebinjskog akademskog slikara Atanasija Popovića povodom 70 godina od njegove smrti.

suncani casovnik trebinje (3).jpg