Centru za socijalni rad u Trebinju do sada je podneseno 120 zahtjeva za ostvarivanje prava na ličnu invalidninu, što je novo pravo iz oblasti socijalne zaštite koje finansira Vlada Republike Srpske, rekao je za TrebinjeLive.info direktor Centra Aleksandar Koprivica. 

aleksandar-koprivica-centar-za-socijalni-rad.jpg

On je istakao da je broj podnesenih zahtjeva na nivou koji su očekivali u Centru,  navodeći da nema roka za njihovo podnošenje.

"Sva lica koja su podnijela zahtjev se već nalaze u evidenciji Centra za socijalni rad Trebinje. Radi se o licima kod kojih je oštećenje/oboljenje nastupilo u razvojnom periodu, a o takvim licima Centar vodi evidenciju", pojasnio je Koprivica.

Lica sa invaliditetom koja se obraćaju za islatu naknade za ličnu invalidninu treba da imaju prebivalište u Republici Srpskoj, da su zavisni od pomoći i njege drugog lica u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba, da imaju oštećenje/oboljenje koje je nastupilo u razvojnom periodu do 18 godina i da imaju određeno tjelesno oštećenje u visinu od 80 do 100 odsto.

"Tjelesno oštećenje utvrđuje se u skladu sa uredbom o medicinskom vještačenju u penzijskom i invalidskom osiguranju kod Fonda PIO - odjeljenje za ocjenjivanje radne sposobnosti u prvom stepenu", naveo je Koprivica.

Lica sa invaliditetom koja žele da se informišu oko ostvarivanja naknade za ličnu invalidninu prvo treba da se obrate u Centar za socijalni rad kako bi se izvršio uvid u dokumentaciju koju lice ima. Nakon toga, lice će ukoliko bude potrebe, biti upoznato gdje i kojoj instituciji je potrebno da se obrati za dopunu dokumentacije.

"Isplata naknade za ličnu invalidninu vrši se od prvog dana narednog mjeseca od dana podnošenja zahtjeva Centru za socijalni rad. Odluka o odobrenju plasmana sredstava za unapređenje položaja lica sa invaliditetom naknadom za ličnu invalidninu se odnosi na 2018. godinu i rješenja važe do 31.12.2018. godine, dok rok za podnošenje zahtjeva ne postoji", kazao je Koprivica.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Pravilnik o ostvarivanju prava na ličnu invalidninu čija je primjena počela 1. jula, a prva isplata je počela danas.

Vlada Republike Srpske je sredinom juna donijela odluku o naknadi za lične invalidnine, kojima se nastoji unaprijediti položaj lica sa invaliditetom.

Iz budžeta Vlade RS su za 2018. godinu odobrena dva miliona KM za ove namjene, a, prema procjenama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, 2.000 lica sa najtežim invaliditetom mjesečno će dobijati po 100 KM.