Nadolazeći vikend u Trebinju će biti u znaku obilježavanja krsne slave grada i Sabornog hrama - Svetog preobraženja Gospodnjeg, koje će i ove godine biti proslavljeno nizom značajnjih događaja kako na duhovnom, tako i na kulturnom i zabavnom polju.

trebinje-vazduh.jpg

Preobraženske svečanosti počinju u subotu, 18. avgusta, tradicionalnim Sajmom meda i vina u Dučićevoj ulici u centru grada, čije otvaranje je zakazano za 17.00 sati.

Sat vremena poslije, u Kulturnom centru će biti otvorena dokumentarna izložba o ratnim siročadima i invalidima u Velikom ratu pod nazivom „Sve će to narod pozlatiti“, koju ova ustanova realizuje u saradnji sa Narodnim muzejom u Šapcu.

U Sabornom hramu u Trebinju, večernje bogosluženje je u 19.00 sati.

U Muzeju Hercegovine će u 20.30 sati biti otvorena izložba slika prvog trebinjskog akademskog slikara Atanasija Popovića, povodom 70 godine od njegove smrti.

Na krsnu slavu grada i Sabornog hrama - u nedjelju 19. avgusta, proslava će početi Svetom arhijerejskom liturgijom u 9.00 časova.

Nakon lomljenja slavskog kolača, planirano je i polaganje cvijeća na Spomenik braniocima Trebinja 1991-1996.

Svečana sjednica Skupštine grada Trebinja biće održana u 12.00 časova u Kulturnom centru, a program se nastavlja od 18.00 časova u Muzeju Hercegovine – promocijom knjige dr Milana Micića „Amerikanci – srpski dobrovoljci iz SAD (1914-1918)“.

Praznično večernje u Sabornom hramu počinje od 20.00 časova, nakon čega će svečana litija proći ulicama grada do Trga slobode, gdje će se uz kulturno-zabavni program slaviti do kasnih noćinh sati.

Trebinjce i goste našeg grada u prazničnoj noći zabavljaće Aleksandra Radović, dok će kao predgrupa nastupiti „Vanja Mišić & Moondance“.

Početak koncerta je zakazan za 21.40 časova.

Organizatori programa povodom krsne slave grada i Sabornog hrama su Grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje.