Ugovore o stipendiranju danas je u Gradskoj upravi u Trebinju potpisalo 56 studenata, koji su upisali deficitarna zanimanja na univerzitetima u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Deficitarna-zanimana (2).jpg

Stipendije su dobili svršeni srednjoškolci koji su upisali mašinstvo, elektrotehniku, arhitekturu, građevinarstvo, informatiku i srpski jezik i književnost, a mjesečni iznos je 200 KM. 

Studenti će primati stipendije 10 mjeseci, a ukoliko redovno upišu drugu godinu studija, stipendiranje će biti nastavljeno bez dodatnih uslova. 

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da ovih zanimanja nema na trebinjskom Birou za zapošljavanje i da Gradska uprava želi podstaći srednjoškolce da upisuju deficitarna zanimanja. 

"Od 56 stipendista, 55 upisalo je državne fakultete. Ovo je značajna pomoć porodicama, koja se daje prvi put u Trebinju, a vjerovatno i u Republici Srpskoj, za brucoše deficitarnih zanimanja", istakao je on. 

Deficitarna-zanimana (1).jpg

Petrović je naglasio da Gradska uprava čini sve da se omladina vraća u Trebinje i razvija svoj grad i Srpsku. 

Vladimir Dedijer, koji je upisao informatiku na Univerzitetu u Novom Sadu, smatra da je ovaj program koristan brucošima, a da će stipendije roditeljima znatno olakšati troškove studenata.