Hidroelektrana /HE/ "Dabar" raspisala je danas međunarodni tender za izbor konsultantske kuće koja bi pružala usluge pravnog, finansijskog i tehničkog savjetovanja prilikom odabira odgovarajućeg ponuđača čija je obaveza da finansira i izgradi preostale objekte u sklopu ovog projekta.

he dabar.jpg

Potvrdio je ovo za TrebinjeLive.info direktor HE "Dabar" Željko Zubac", navodeći da će nakon ovog tendera, već početkom septembra biti raspisan i međunarodni tender za izbor za finansiranje i izgradnju preostalih objekata iz sistema HE Dabar.

On je pojasnio da je raspisivanje ovih tendera uslijedilo nakon što se na javni poziv za izražavanje interesa za izgradnju i finansiranje HE "Dabar" odazvalo 19 svjetskih kompanija iz Kine, Španije, Turske, Francuske, Italije, Češke, SAD.

Obaveza jedne od ovih kompanija je da obezbijede kreditna sredstva u visini od 200 miliona evra i da dovrše radove na najznačajnijem energetskom projektu koji se gradi u Republici Srpskoj.

Nakon izgradnje HE "Dabar", vlasnik hidroelektrane bi bile Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/, dok bi se kredit za urađene radove otplaćivao u narednih 15 godina.

HET je do sada u ovaj energetski objekat uložio oko 80 miliona KM sopstvenih sredstava.

Projekat podrazumijeva izgradnju brane Pošćenje s nasipima i akumulacionim bazenom, cjevovod pod pritiskom, mašinsku zgradu s pratećim objektima i opremom, dalekovod za priključenje HE Dabar, odvodni kanal kroz Dabarsko polje i proširenje tunela Dabarsko polje - Fatničko polje.

HE "Dabar" će biti instalisane snage 160 megavata i ona je najvažniji energetski objekat u sistemu "Gornji horizonti", koji spada u red najvećih investicionih projekata u regionu.

Projekat predviđa prebacivanje voda iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera. Pored izgradnje HE Dabar, ovim projektom predviđena je gradnja i HE Nevesinje i HE Bileća.