Narodna skupština usvojila je zaključke u kojima traži da Vlada RS stavi van snage Izvještaj komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, te da se formira nova komisija koja bi u roku od godinu dana utvrdila kompletnu istinu o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine.

narodna skupstina rs.jpg

Kako je istaknuto, ovaj izvještaj bi trebalo da doprinese jačanju međusobnog povjerenja u BiH i sprečavanju manipulacija žrtvama, jer, kako je istaknuto, komisija iz 2004. godine radila je pod pritiskom međunarodne zajednice i OHR-a kako bi se iznijela istina samo o stradanju Bošnjaka u julu 1995. godine, ali ne i o stradanju Srba.

“NS RS konstatuje da je Komisija bila spriječena da se bavi stradanjem i srpskog naroda u širem području Srebrenice, i da je svojim preporukama navela da je ukupna slika o događajima u i oko Srebrenice moguća samo nakon sagledavanja njihovog ukupnog istorijskog konteksta“, navedeno je u zaključcima.

Istaknuto je da bi komisija trebalo da bude međunarodnog karaktera, koja bi na objektivan i nepristrasan način trebalo da utvrdi sve okolnosti.

Radovan Višković, predsjednik Kluba SNSD-a, je rekao da posebno vrijeđa što je Komisija odvajala žrtve, koji su stradali u istom periodu na koji se Izvještaj odnosi.

“Bol i tuga majke nad djetetom ne poznaje vjeru i naciju. Isto majka voli svog sina ili porodica svoje najbliže bez obzira kojem narodu pripada“, rekao je Višković.

Dodao je da Vlada treba da odbaci izvještaj ne zbog politizacije, već zbog istine i pravde i interesa da odgovaraju svi zločinci, bez obzira kojem narodu pripadaju.

Naglasio je da institucije RS nikad nisu štitile one koji su počinili zločine, i da su to pokazale po pitanju saradnje sa Haškim tribunalom i Sudom BiH.

Rekao je da RS treba mir, radna mjesta i prosparitet, a da nikom ne treba rat i nestabilnost.

Spomenka Stevanović, predsjednica Kluba DNS-a, je rekla da je činjenica da su pripadnici srpskog naroda počinili veliki zločin, ali da su se zločini dešavali i nad Srbima u prethodnim godinama, te da je tada stradalo više od 2.600 srpskih civila.

Ona je rekla da je veliki broj pripadnika srpskog naroda odgovarao za zločine nad Bošnjacima, a da je za zločine nad Srbima bilo samo dva sudska postupka, od kojih se jedan završio oslobađajućom presudom.

“To nije slučajno. Postoji namjera da se srpskom narodu nametne kolektivna odgovornost, a da se RS proglasi genocidnom tvorevinom, a rat koji se desio agresorskim“, rekla je Stevanovićeva.

Istakla je da je potrebno otkriti i osuditi svjedoke koji su za novac lažno svjedočili i da je to što su uradili nacionalna sramota. 

Miroslav Brčkalo, predsjednik Kluba PDP-a, je rekao da se o ovoj temi trebalo razgovarati mnogo ranije, a ne u izbornom periodu, te je naglasio da je Vlada mogla staviti van snage ovaj Izvještaj i bez skupštine.

Rekao je da su mu teško pale kvalifikacije koje su iznesene na račun opozicije proteklih dana, ističući da su se konsultacije kod Milorada Dodika, predsjednika RS, trebale desiti ranije, a ne dan pred sjednicu.

Naglasio je i da je Stefan Karganović, vođa Istorijskog projekta Srebrenica, potrošio značajna sredstva, a da nije ništa uradio u vezi s istinom oko Srebrenice