Odavno na bregovačkom bazenu nije bilo toliko ljudi, preko 2.000, najviše djece, koji su došli ili kao učesnici ili posjetioci manifestacije "Tradicionalno srpsko viteško nadmetanja Dušanov mač, Stefanov štit".

viteske igre trebinje (3).JPG

Lijepo je bilo vidjeti djecu, omladinu, ali i seniore. Preko 200 učesnika, od sedam do pedeset godina,  takmičili su se u bacanju kamena s ramena, kugle, potezanje klipa, potezanju konopa, skoku u dalj... i svi su, prije svega, htjeli i željeli da se takmiče, da pokažu svoju spremnost i vještine.

Najbolji su dobili medalje, knjige o slavnim srpskim junacima, nagrade koje su prilagođene vremenu iz viteških nadmetanja, a organizatori su se postarali za bogat ručak za preko petsto ljudi.

Ovakva manifestacija se po prvi put održava u gradu Jovana Dučića, a već je dogovoreno da to postane tradicionalno takmičenje. 

Šef Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije Banjaluka sa sjedištem u Trebinju, konzul Radoslav Ilić, prilikom otvaranja rekao je da ovaj naziv nije slučajno odabran jer vitezovi su kroz svoju istoriju poznati kao najodaniji sljedbenici i pripadnici svog naroda, ne žaleći sebe bili spremni da se žrtvuju za slobodu i čast.

viteske igre trebinje (1).JPG

"Svojim viteštvom, hrabrošću, znanjem, umećem, uspeli su da odbrane najviše interese svog naroda, a mi danas prisustvujemo manifestaciji gde će vitezovi pokazati svoju sposobnost u sportskom nadmetanju, ali i u tome kakav primer mogu dati mladima kojih ovde na svu sreću ima znatno više od onih koji su zašli u ozbiljne godine. To je dokaz da Trebinje, istočna Hercegovina i Republika Srpska, srpski narod, ima perspektivu kroz ovakvu mladost", istakao je Ilić.

Predsjednik Književnog udruženja "Susret", profesor srpskog jezika Milana Babić istakla je koliki je značaj manifestacije ovog tipa koje rade na očuvanju srpske tradicije.

"Dvije velike ličnosti srpske istorije, car Dušan silni i despot Stefan Lazarević odabrani su ne samo s toga što su velike ličnosti srpske istorije, nego što su dva simbola onoga što Srbi mogu da budu u teškim okolnostima", zaključila je Babić.

viteske igre trebinje (4).JPG

Zapažene rezultate postigli su mnogi predstavnici trebinjskih sportskih timova, a posebnu atrakciju predstavljali su članovi Karate kluba "Ravangrad" iz Sombora.

Takmičenje u potezanju konopca pokazalo je koliko imamo kvalitetnih timova u cijeloj Hercegovini, a najbolji su bili "Srpski sokolovi" iz Nevesinja.

Da je prepoznata veličina ove manifestacije svjedoči i to što je poznati umjetnik  Olivera Milunović na svili uradila likove cara Dušana i despota Stefana Lazarevića.

Manifestaciju je organizovao Književno udruženje "Susret" Trebinje u saradnji sa JU "Trebinjesport" i "Bazeni", uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije -Uprave za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu.

viteske igre trebinje (5).JPG

viteske igre trebinje (2).JPG

180730_ministarstvosrbije.jpg