Postojeća rasvjetna tijela u Trebinju, koja su u obliku kugli, zamijeniće moderna LED rasvjeta u obliku fenjera, kažu u Gradskoj upravi za TrebinjeLive.info, navodeći da je za realizaciju ovog projekta koji počeo danas, iz gradskog budžeta izdvojeno 320.000 KM.

led rasvjeta trebinje (1).jpg

Umjesto dvije rasvjetne kugle na jednoj banderi, sada će se na njoj nalaziti jedan fenjer sa led diodama, koji će, kako kažu nadležni, davati veće osvjetljenje od postojećih sijalica, a uz to će trošiti i do tri puta manje električne energije.

"Grad Trebinje na godišnjem nivou snosi troškove javne rasvjete u visini od oko 750.000 KM. Očekujemo da ovu investiciju isplatimo već za dvije godine, jer će se značajno smanjiti troškovi struje", uvjeravaju u Gradskoj upravi.

Rasvjetna tijela će biti promijenjena i na postojećim banderama na ulazima u Trebinje, što će značajno smanjiti potrošnju električne energije, s obzirom na to da je sada riječ o sijalicama koje troše i do 400 vati.

Samo na osnovu ove investicije očekuje se ušteda od čak 150.000 KM na godišnjem nivou.

Rasvjeta će biti zamijenjana u cijelom centru grada, Ložioni, Bregovima, Tini, svim prilazima gradu, dijelu Polica, Gorice...

led rasvjeta trebinje (2).jpg

Uz ovu investiciju grad finansira i projekat ugradnje nove rasvjete na prilazima Trebinju iz pravca Ljubinja i Mostara, te iz pravca Bileće.

Za ovaj projekat biće izdvojeno 300.000 KM.