Oko dijela zidina Starog grada u Trebinju, koje u proteklom periodu nisu rekonstruisane, počelo je postavljanje skele, čime će biti nastavljena rekonstrukcija starog jezgra grada.

stari grad trebinje.jpg

Rekonstrukcija se provodi u okviru  projekta prekogranične saradnje „Život na granici BiH i Crne Gore – Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije“, koji provodi Kulturni centar sa partnerima iz crnogorskih opština Nikšić i Plužine.

Projekat finansiraju Evropska unija sa 85 odsto, te grad Trebinje i Kulturni centar sa 15 odsto.

U okviru istog projekta nedavno je postavljen veliki LED ekran za zgradi Kulturnog centra u Trebinju, dok angažovani eksperti već rade na obradi i opisivanju 16 odabranih lokacija i objekata u Trebinju i četiri na području Bileće, koje će, zajedno sa još dvadeset lokacija na području opština Nikšić i Plužine, dobiti i table sa Ku-Ar (QR) kodom – posredstvom kojeg će posjetiocima već na lokaciji biti omogućeno da putem interneta iščitaju sve vezano za neki objekat – ali i turističku knjigu i promotivni video.

Krajem avgusta ili u prvoj polovini septembra, ponovo će da zaplove i trebinjske lađe, nakon uređenja starih dokova na Trebišnjici, prilaza marini i bedema.

Vrijednost projekta je 330.000 evra.