Odavno se u Trebinju u isto vrijeme nisu vidjele tužne suze i radosni aplauz, oboje namijenjeni jednom Trebinjcu, velikom glumcu i još većem čovjeku - Nebojši Glogovcu i to prilikom otvaranja izložbe "Vječni Nebojša" i posthumne dodjele nagrade "Zlatni platan".

Vece posveceno Nebojsi Glogovcu (1).jpg

Brojna publika, uz Nebojšinu suprugu Milicu i kćerku Sunčicu, sa posebnim emocijama je pratila otvaranje izložbe u Muzeju Hercegovine, a nakon riječi filmskog novinara i kritičara Milana D. Špičeka, začuo se gromoglasni aplauz, dok su suze i dalje tekle.

Izložba je priređena u okviru Šestog festivala mediteranskog i evropskog filma, a Špiček je kazao da će publika do kraja ove manifestacije imati priliku da pogledao nagrade koje je Glogovac dobio, što je za čovjeka i umjetnika kakav je bio je toliko mnogo - da ih neko ne bi dobio za svoja tri života.

"Mislim da je Glogi ovde u Trebinju sleteo sa boginjom Talijom, prošetao Balkanom i Evropom i vratio se ponovo na nebo. Neka vas ne bune nagrade koje ćete večeras videti po tri ili četiri puta. On je u istoriji festivala glumaca u Nišu dobio najviše najviših nagrada - pet", rekao je Špiček.

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević rekao je da je ovo prvi korak grada Trebinja da se zahvali velikom Glogovcu.

Vece posveceno Nebojsi Glogovcu (2).jpg

"Kao što je vječno volio Trebinje, kao što ga je zadužio, neka ovo bude naš prvi korak, korak grada Trebinja, da se njemu zahvalimo i da uspomena na Nebojšu traje vječno", kazao je Milojević.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić, navela je da je ustanovi na čijem je čelu posebna čast što joj je ukazano povjerenje da samo šest mjeseci nakon Glogovčeve smrti, bude domaćin izložbe njegovih nagrada.

"Vjerujem da se i on raduje, jer je želio i da svoj fizički život završi u Trebinju, ili da ga malo više provodi ovdje. Na ovaj način, on je ponovo došao i on je sa nama", istakla je Grujić.

Vece posveceno Nebojsi Glogovcu (7).jpg

Nakon izložbe, na ljetnoj sceni Doma mladih, posthumno, Nebojšinoj supruzi Milici uručena je nagrada "Zlatni platan, koja je kazala da bi na ovu nagradu bio naročito ponosan i da bi se hvalio na sve strane.

"Ova nagrada je dokaz da mu filmski festival u Trebinju uzvraća ljubav i poštovanje, koje je on, s druge strane, gajio prema ovom gradu, njegovom Trebinju, koje je voleo više nego ijedan drugi grad", rekla je Milica.

Vece posveceno Nebojsi Glogovcu (3).jpg

Publika je večeras imala priliku da pogleda film "Tihi kutak Hristov" reditelja Radisava Jevrića, u kome glumi Glogovac, te filmove "Godina majmuna" Vladimira Blaževskog, "Nevidljiva ruka Adama Smita" Slobodana Maksimovića i "Upomoć" Benedikte Brunet.

Festival u Trebinju organizuju Tangram centar iz Beograda, Alpe adrija kulturna mreža iz Beča i Javna ustanova "Dom mladih", uz pokroviteljstvo grada Trebinja i Uprave za saradnju s dijasporu i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Medijski sponzori festivala su Radio Trebinje, Glas Trebinje, portal TrebinjeLive.info i dnevni list "Blic".

Vece posveceno Nebojsi Glogovcu (5).jpg

Vece posveceno Nebojsi Glogovcu (4).jpg

Vece posveceno Nebojsi Glogovcu (6).jpg