U zloglasnom ustaškom uporištu iz Drugog svjetskog rata Fazlagića Kuli kod Gacka svečano je otvorena spomen-česma u čast stradalim Bošnjacima iz tog sela, a prostor oko česme, ispred koje su počasnu stražu čuvali pripadnici Oružanih snaga BiH, je, osim zvanične zastave BiH, "ukrašavala" i zelena zastava sa polumjesecom i zvijezdom, kao i ratna zastava takozvane Armije BiH, piše "EuroBlic".

gacko.jpg

Iako se Fazlagića Kula nalazi na području opštine Gacko i sastavni je dio Republike Srpske, na ovom događaju nije se mogla primijetiti nijedna zastava Srpske. 

Govornici na ovoj manifestaciji su "objasnili" da spomen-česma pored lokalne džamije nije izgrađena samo kao znak sjećanja na stradale Bošnjake u posljednjem ratu, već za sve bošnjačke "šehide" iz Fazlagića Kule, pa tako valjda, i za ustaške zilkovce koji su prije nešto više od pola vijeka zavili u crno brojna srpska mjesta u istočnoj Hercegovini, navodi list. 

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara je pored nove česme potvrdio da je riječ o spomeniku svim žrtvama "četničkih hordi", koje su, kako je rekao, "drugi put u skorijoj istoriji željele da iskorijene Bošnjake". 

"EuroBlic" nije dobio zvanično objašnjenje od nadležnih i Ministarstva odbrane BiH povodom angažovanja počasnog voda Oružanih snaga BiH u Fazlagića Kuli, odnosno odgovor na pitanje po čijem zahtjevu i odobrenju su pripadnici Oružanih snaga BiH poslati na ovaj događaj. 

Ni vlasti u Gacku nisu bile upoznate o odavanju počasti ustašama iz "malog Berlina", kako su Fazlagića Kulu rado nazivali njeni mještani u Drugom svjetskom ratu, budući da su partizani to selo uspjeli da oslobode tek nakon sloma Hitlerove Njemačke u maju 1945. godine. 

Načelnik te opštine Milan Radmilović rekao je za "EuroBlic" da ga o nedjeljnoj svečanosti u tom selu niko nije obavijestio, niti je za to tražena saglasnost organa lokalne samouprave. 

"Nismo bili obaviješteni o otvaranju te spomen-česme, niti je bilo ko tražio naše učešće na tom događaju", tvrdi Radmilović.