Vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede Republike Srpske" Radmila Čičković i direktor "Hidroelektrane na Drini" Nedeljko Perišić potpisali su danas u Trebinju ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća "Hidroelektrana Buk Bijela" koje će se baviti proizvodnjom i prodajom električne energije sa sjedištem u Foči.

cickovic he buk bijela.jpg

Novoosnovano preduzeće je u većinskom vlasništvu "Hidroelektrane na Drini" koja u osnivačkom kapitalu učestvuje sa 80 odsto, a "Elektroprivreda" sa 20 procenata vlasničkog udjela. 

Perišić je izrazio zadovoljstvo što je konačno, poslije dugo godina, formirano preduzeće "Hidroelektrana Buk Bijela". 

"Čast i zadovoljstvo je biti u zajedničkom konzorcijumu sa `Elektroprivredom Republike Srpske`. Mi ćemo kao većinski vlasnik dati sve od sebe da projakt ide planiranom dinamikom i nadam se da ćemo nakon provođenja procedura početi sve potrebne aktivnosti na izgradnji ovog projekta”, izjavio je Perišić. 

Čičkovićeva je istakla da će ovaj objekat, kada bude izgrađen, znatno poboljšati energetski bilans Republike Srpske i dati dodatnu snagu proizvodnim kapacitetima "Elektroprivrede Republike Srpske". 

"Hidroelektrana Buk Bijala" nalazi se u gornjem toku rijeke Drine i udaljena je oko 11,6 kilometara uzvodno od Foče. 

Vlada Republike Srpske je za njenu izgradnju "Elektroprivredi Republike Srpske" dodijelila koncesiju na period od 50 godina. 

Procijenjena vrijednost investicije iznosi 382.407.793 KM. 

U toku su aktivnosti po pitanju provođenja tenderske dokumentacije za projektovanje, izgradnju i obezbjeđenje finansijskih sredstava putem kredita koje provodi Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, a za vršioca dužnosti direktora "Hidroelektrane Buk Bijela" imanovana je Branislava Milekić.