U Gacku je danas osveštano i otkriveno novoizgrađeno spomen-obilježje na kojem su uklesana imena 153 poginula borca Gatačke brigade Vojske Republike Srpske.

gatacka brigada.jpg

Načelnik opštine Gacko Milan Radmilović, koji je otkrio spomenik, rekao je da je ovo spomen-obilježje dug prema velikoj generaciji koja je ugradila živote u temelje Republike Srpske. 

On je naveo da spomenik, većinom finansiran iz budžeta opštine Gacko, predstavlja izraz zahvalnosti svih Gačana sugrađanima koji su izgubili živote. 

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je najveća vrijednost Vojske Republike Srpske što je spriječila pogrom civila i stvorila Republiku Srpsku. 

"Kada neki u Sarajevu kažu nema pedalj srpske zemlje u BiH ja kažem - ima i biće, jer Srba u BiH ima i na njih morate računati", naglasio je Ivanić. 

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić pozdravio je pripadnike Gatačke brigade pozdravom "Pomoz Bog junaci". 

"U ratu sam mislio da sam upoznao najbolje junake, vojsku i policiju Republike Srpske, ali sam upoznao mnogo veće junake, a to su majke naših poginulih saboraca koje sa dostojanstvom nose svoju bol. To moramo posebno poštovati", istakao je Savčić. 

On kaže da je rat završen, ali nije borba. 

"Naši dojučerašnji neprijatelji nas proglašavaju za agresore na sopstvenoj zemlji, čime nam šalju poruku da ova država nije naša, ali ona je naša, pola BiH je naše i tu se piše ćirilca. Po svaku cijenu hoće da nas proglase i zločincima, nazvali su nas fašistima i nacistima", kaže Savčić. 

On ističe da cilj nikada nije bio poraziti neprijatelja, već sačuvati narod, što je vojska i policija Republike Srpske uspjela. 

"Ispunili smo istorijsku i patritosku dužnost i time se ponosimo, ali moramo braniti i istinu o nama i našem ratu. Mnogo je falsifikata, i treba da znamo u svakoj opštini gdje se, kada i šta desilo. Snaga srpskog naroda je u njegovom jedinstvu, a snaga Boračke organizacije u jedinstvu boraca", rekao je Savčić, podsjetivši da je u odbrambenom ratu poginulo oko 23.000 vojnika, a tri do četiri puta manje civila. 

Prije osveštanja spomenika, koje je djelo arhitekte Ranka Okuke, u Hramu Svete Trojice služen je parastos borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, postrojeni su pripadnici Gatačke brigade i iznesene ratne zastave. 

Obilježavanju su prisustvovali i potpredsjednik Narodne skupštine Sonja Jovičević Karadžić, narodni poslanik Srđan Milović, sin generala Vojske Republike Srpske Darko Mladić, lider SDS-a Vukota Govedarica, predsjednik PDP-a Branislav Borenović, bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović i drugi gosti. 

Povodom 7. avgusta, Dana Gatačke brigade Vojske Republike Srpske, kroz koju je prošlo 1.500 boraca, od kojih je poginulo 49 gatačkih boraca, a 274 su ranjena, sinoć je u Gacku održana svečana akademija. 

Gatačka brigada simbolično obilježava 7. avgust kao dan sjećanja kada je 1992. godine krenula na prvi borbeni zadatak. Gatačka brigada nosilac je Ordena Radovana Karadžića, a osam gatačkih boraca odlikovano je Medaljom Milana Tepića.