Dodjelom nagrade "Zlatni platan" doajenima balkanske kinematografije, glumcima Svetlani Bojković i Metu Jovanovskom, sutra veče u 20.30 časova u Trebinju će početi 6. Festival mediteranskog i evropskog filma, najavio je umjetnički direktor i selektor festivala Peđa Milojević.

TFF 2018 Pedja Milojevic i Dejan Markovic.jpg

Festival će otvoriti film "Prokleti pas", reditelja Dragana Pešikana, koji će se pokloniti trebinjskoj publici.

Milojević je kazao da će tokom sedam festivalskih dana biti prikazano 26 filmova iz 12 zemalja.

"Filmovi su raspoređeni kroz programske cjeline – mediteranski, evropski, novi srpski film i Hercegovina na filmu", naveo je Milojević.

Savjet festivala je donio i odluku da se „Zlatni platan“ posthumno dodijeli Nebojši Glogovcu, kome će u čast, u okviru pratećeg  dijela festivala, u Muzeju Hercegovine, u srijedu 8. avgusta, biti otvorena izložba „Nebojša vječni“.

"Aktuelnom sastavu festivala poslije ovogodišnje manifestacije ističe mandat. Formiraćemo novi savjet čiji će glavni zadatak biti da od sedmog izdanja festivala on dobije takmičarski karakter", istakao je Milojević.

On je naglasio i da trebinjski festival ima dobru saradnju sa filmskim festivalima u regionu, ističući da uveliko planiraju jednu zajedničku radionicu sa Sarajevo film festivalom.

Direktor Javne ustanove "Dom mladih" Dejan Mirković izrazio je zahvalnost organizatorima što su ustanovi na čijem je čelu ukazali povjerenje da bude dio jedne veoma važne manifestacije u gradu.

"Drago mi je što ćemo biti dio filmskog festivala. Reakcije publike su već šest godina više nego odlične, a nadam se da će tako biti i ove godine", kazao je Mirković.

Projekcije svih filmova biće prikazivane na ljetnoj sceni Doma mladih sa početkom u 20.30 sati.

Medijski pokrovitelj festivala je ELTA televizija, a sponzori Glas Trebinje, Radio Trebinje, portal TrebinjeLive.info i dnevni list Blic.

Festival mediteranskog i evropskog filma organizuju "Tangram centar" iz Beograda, Alpe Adria kulturna mreža i Doma mladih Trebinje, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i Uprave za dijasporu Republike Srbije.

Program Trebinje film festivala 2018.png