Koncertom na Trgu slobode, večeras je u Trebinju počeo Međunarodni festival klasične muzike "Music & more Summer fest", koji će u narednih 11 dana okupiti više od 80 vrsnih muzičara iz cijelog svijeta.

festival klasicne muzike trebinje 2018 (3).JPG

Prve večeri festivala, priređen je, takozvani, koncert dobrodošlice, tokom koga su izvođena djela Dvoržaka, Berofskog, Rahmanjinova, Mocarta...

Otvarajući festival, zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić je kazao da je grad Trebinje sa zadovoljstvom prihvatio poziv da bude pokrovitelj projekta koji će svojim umjetničkim kvalitetom doprinijeti daljem napretku u oblasti kulture.

festival klasicne muzike trebinje 2018 (4).JPG

„Siguran sam da ćete se uvjeriti da je grad Trebinje otvoren grad i da je mjesto susreta, dijaloga i saradnje. Otvoren je jer je grad koji je svjestan promjena i pozdravlja ih kao kao priliku za kulturni rast. Naše opredjeljenje je da gradimo budućnost koja podrazumijeva razumijevanje drugog, uvažavanje različitosti, saradnju na svim poljima rada i djelovanja“, rekao je Ćurić.

Osnivač i direktor festivala, pijanistkinja Tatjana Ranković, sa svojim timom je prepoznala Trebinje kao idealnu lokaciju koja u svim segmentima može da iznese ovaj veliki festival.

Oduševljena je podrškom gradskih struktura i od prvog dolaska u novembru 2017. godine je prepoznala "poetiku Trebinja, koje svojom ljepotom stvara magiju".

festival klasicne muzike trebinje 2018 (2).JPG

"Ovaj festival će osim koncerata ponuditi i radionice, seminare, nova saznanja i edukaciju za sve zainteresovane", navela je Ranković, koja već 37 godina živi i radi kao univerzitetski profesor u Njujorku.

Tokom festivala, biće zastupljeni klavir i gudački instrumenti - viola, violina i violončelo, na kojima će se izvoditi solistički koncerti, a nastupaće i kamerni ansambli.

Koncerti će biti održavani na četiri lokacije - na Crkvini, pod platanima, u Kulturnom centru i u Muzeju Hercegovine.

Naredni koncert je na programu sutra veče od 20.30 sati u amfiteatru na Crkvini.

Pokrovitelj festivala je Grad Trebinje.

festival klasicne muzike trebinje 2018 (1).JPG