Ministarstvo bezbjednosti BiH odbacilo je navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, a koje su objavili pojedini mediji, da nije uništen dio droge koja je oduzeta i namijenjena da bude spaljena u Termoelektrani "Gacko" prošle sedmice.

droga.jpg

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH saopšteno je da Komisija za uništavanje droge Savjeta ministara ovaj proces vodi u skladu sa najvišim standardima i vrlo strogim procedurama, gdje se cjelokupan proces dokumentuje, te sprovodi pod stalnim nadzorom pripadnika Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/.

Sipa, kako se navodi, prevozi i obezbjeđuje oduzetu drogu od mjesta skladištenja do mjesta uništavanja, te obezbjeđuje samo mjesto uništavanja.

Proces podrazumijeva da se droga prilikom izuzimanja iz prostorija sudova i policije, prethodno vještači, mjere količine i pakuje u specijalne vreće.

Transport se vrši u vozilima Sipe koja su, takođe, zapečaćena, prevozi do mjesta za uništavanja, te uz obimnu i detaljnu foto-dokumentaciju, koja je urađena i u ovom slučaju, vrši spaljivanje u prisustvu članova komisije i policije.

"Zbog toga isključujemo bilo kakvu mogućnost da pronađena supstanca u krugu Termoelektrane `Gacko` može biti droga koja je namijenjena za uništavanje i izražavamo sumnju u porijeklo te materije. Između ostalog, prilikom transporta, vozila i droga nikada nisu bila u blizini prostorija gdje je sumnjiva supstanca navodno nađena", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo bezbjednosti BiH iz tog razloga poziva nadležno tužilaštvo u Trebinju da pronađenu sumnjivu materiju dostavi na vještačenje Centru za forenzička ispitivanja i vještačenja Federalne uprave policije, koji su pružali podršku u cjelokupnom procesu, da bi utvrdili da li je riječ o istoj supstanci i time otklonili svaku sumnju u porijeklo ove materije.

Ovo je, kako se navodi, potrebno zbog toga što se količine pronađene materije, koje su danas navedene iz MUP-a Republike Srpske, ne podudaraju ni sa jednom evidentiranom količinom/pakovanjem droge koja je vještačena prije uništavanja.

Prema informacijama Alternativne televizije, samo dan nakon što su iz Ministarstva bezbjednosti BiH saopštili da je, po njihovom nalogu, u pogonima Termoelektrane "Gacko" uništeno više od 700 kilograma narkotika, ulične vrijednosti od sedam miliona KM, policija Republike Srpske je u krugu Termoelektrane našla identičnu drogu, koja iz nekog razloga, nije uništena.

Tri najlonske kese su pronađene kod kontejnera za otpad, u blizini blok komande i glavne radionice, a u njima su se nalazili heroin, skank i kokain.