Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ ostvarile su za prvih šest mjeseci 2018. godine dobit od 2.361.000 KM, navodi se u polugodišnjem finansijskom izvještaju ovog preduzeća.

het.jpg

U odnosu na prošlu godinu, kada su bile nezapamćene suše, prihodi HET su ove godine veći za 20 miliona KM i iznose 30,2 miliona KM, dok su rashodi, koji su prošle godine iznosili 24,4 miliona KM ove godine 27,9 miliona KM.

Izvršni direktor za proizvodnju HET-a Aleksandar Vujić, kazao je za TrebinjeLive.info da je uslijed intenzivnih padavina i pojačanih dotoka u akumulaciju Bileća početkom godine, za prvih sedam mjeseci 2018. godine ostvarena je proizvodnja od 867 gigavat časova električne energije, odnosno 34 odsto više od očekivane proizvodnje za 2018. i čak 40 odsto više od cjelokupne godišnje proizvodnja za 2017.godinu.

"Ovako dobri rezultati su rezultat odličnih uslova za proizvodnju - dobra pogonska spremnost i stanje akumulacije Bileća", kazao je Vujić.

On je kazao da zalihe vode u akumulaciji Bileća garantuju dobru proizvodnju sistema HET-a u nastupajućem sušnom periodu i pouzdano napajanje potrošača u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske.

Redovan godišnji remont sistema HET-a je planiran za drugu polovinu septembra, a pošto je revizija i bezvodno stanje cjevovoda za HE "Dubrovnik" već završeno, svi korisnici nizvodno od brane Grančarevo će u dovoljnim količinama imati redovno snabdijevanje vodom u narednom periodu.