Građani Trebinja sa pravom su uznemireni nakon jučerašnje pucnjave na objekat "Sberbanke" i pokušaja pljačke "Rajfajzen banke" u strogom centru Trebinja, a u trebinjskoj policiji kažu za TrebinjeLive.info da je bezbjednosna situacija, po svim parametrima, dobra.

policija.jpg

Međutim, Trebinjci nisu tog mišljenja. Kažu, u 2018. godini se desilo nekoliko nemilih događaja koji su ih uznemirili, a posljednji u nizu je pucnjava u kojoj je za sada još uvijek nepoznato lice ispalilo pet metaka iz vatrenog oružja na objekat "Sberbanke" na Glavnoj ulici.

Ono što ukazuje na problem je to da je policija za ovaj događaj saznala tek nakon što joj je to prijavio radnik po dolasku na posao u "Sberbanku", tri sata nakon što je do pucnjave došlo.

Logično pitanje je: “koliko je policijskih službenika angažovano u kasnim noćnim satima na ulicama Trebinja?”.

U Policijskoj upravi /PU/ Trebinje na ovo naše pitanje nisu mogli da odgovore, jer su to, pojasnili su nam, tajne informacije.

“Policijska uprava Trebinje na osnovu pokazatelja stanja bezbjednosti organizuje rad policijskih službenika tako da se uvijek na bezbjednosne događaje može odgovoriti pravovremeno i adekvatno”, naveli su u odgovoru na naše pitanje.

S druge strane, Trebinjci sa kojima smo razgovarali kažu nam da je uz pucnjavu u proteklim danima izraženo "divljanje" vozila i motocikala centralnim ulicama grada, ali da policijskih službenika u tim momentima (na primjer sinoć oko 22.00 i 23.00 sata) nije bilo na vidljivim mjestima u centru Trebinja.

"Automobil stranih registarskih oznaka pravio je haos po gradu. Umalo nije došlo do saobraćajne nezgode kod Dučićeve česme. I znate, policije nije nigdje bilo. I nije to samo jedan krug po gradu već više njih sa gasom i naglim kočenjima", kaže jedan naš uznemireni sugrađanin.

Ipak, u trebinjskoj policiji navode da su lice inicijala Ž.Đ., koje je upravljalo pomenutim vozilom, lišili slobode u kasnim noćnim satima, na osnovu počinjenog prekršaja po zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH.

Posjetioci Starog grada navode za TrebinjeLive.info da su dvojica motociklista sinoć, bukvalno, uletila u Stari grad, ali da ni tada nije bilo policije da reaguje, iako je Stari grad bio pun posjetilaca!?

Predsjednik Foruma za bezbjednost grada Trebinja Dragoslav Banjak, naveo je da će, nakon konsultacija sa ostalim članovima Foruma za bezbjednost, sagledati da li je potrebno sazvati hitnu sjednicu ovog tijela ili, pak, zatražiti vanredni izvještaj iz Policijske stanice Trebinje pred odbornicima Skupštine grada.

KOVAČ IMA OSAM IZVJEŠTAJA U TUŽILAŠTVU

Milinko Kovač, koji je osumnjičen za jučerašnji pokušaj pljačke "Rajfajzen banke" u centru Trebinja, od ranije je poznat policiji.

Protiv njega je, za različita krivična djela, podnijeto čak osam izvještaja Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju.

Kovač je osumnjičen i da je, između ostalog, opljačkao Prvo penzionersko mikrokreditno društvo i mjenjačnicu “Ćiro” u Starom gradu, a kod njega je jedne prilike policija pronašla i pušku.