Vlada Republike Srpske preporučila je upravi tekstilnog preduzeća "Biteks" da razmotri mogućnost prodaje starog pogona “Novoteksa” u Trebinju, saznaje TrebinjeLive.info.

stara-zgrada-novoteksa-trebinje-1.jpg

Prijedlog za prodajom uslijedio je nakon što je utvrđeno da "Bitekst", koji je pravni nasljednik propale firme "Nikola Tesla", samo gomila dugove i da više ne može da izmiruje svoje obaveze.

U Vladi smatraju da bi prodajom starog pogona Novoteksa, Biteks mogao da izmiri sve zaostale obaveze.

Vlada je obavezala upravu “Biteksa” da se angažuje na pronalasku strateških partnera koji bi uposlili neiskorišćene proizvodne kapacitete preduzeća, povećali broj radnika i na taj način obezbijedili dodatne prihode.

Podsjećamo, preduzeće "Nikola Tesla", čiji je osnivač Vlada RS, kupilo je početkom 2013. stari pogon Novoteksa, ali su se izjalovila obećanja tadašnjeg direktora Dragana Vučetića da će se krenuti u njegovu obnovu i u njemu zaposliti novi radnici.

"Tesla" je propao, a Vučetić je u međuvremenu pobjegao za Njemačku, jer je protiv njega pokrenuta istraga zbog zloupotrebe službenog položaja i poslovne prevare, čime je "Nikoli Tesli" uzrokovao štetu od 1.104.878 KM.

U izvještaju MUP-a iz 2015. godine, Vučetić se tereti da je čineći krivična djela od 9. oktobra 2012. do 24. marta 2014. godine omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi firmi “Nikola Tesla GMBH” Keln od 500.175 KM, koju je otvorio preko preduzeća „Nikola Tesla“ Banjaluka.