U Muzeju Hercegovine sinoć je otvorena "Prolećna izložba" Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), koja predstavlja najznačajniju revijalnu izložbu u Srbiji sa tradicijom dugom 90 godina.

prolecna izlozba trebinje.jpg

Odabir radova za izložbu u Muzeju Hercegovine izvršila je viši kustos, istoričar umjetnosti Galerije ULUS-a Olivera Vukotić od 90 autora, koji su bili predstavljeni u Paviljonu Cvijeta Zuzorić, a koji su prošli selekciju umjetničkog savjeta.

"Zadovoljstvo nam je predstaviti ovu izložbu i u Republici Srpskoj i da se specijalne veze između dvije republike pojačaju i da trebinjska publika vidi jedan izbor radova koji je odabran među pristiglim radovima", rekla je Vukotić.

Predstavljeni su crteži, slike, grafike izrađene kombinovanom tehnikom, nekoliko skulptura.

Prema riječima direktora Muzeja Hercegovine Ivane Grujić, čast je da Trebinje ima ekskluzivu da kao jedini grad u Republici Srpskoj u svojoj kulturnoj ponudi ima ovako značajnu izložbu.

prolecna izlozba trebinje 3.jpg

"Prošlogodišnje reakcije na izložbu u Trebinju od strane ULUS-a bile su odlične i bili su iznenađeni odzivom publike i kako je medijski popraćena, jer je ona ipak na neki način nepoznata našoj publici", rekla je Grujić.

Od 1960. godine tradicionalno se na "Prolećnoj izložbi" dodjeljuju nagrade "Zlatna paleta" za slikarstvo, koju je ove godine dobio Stanko Zečević i "Zlatna igla" za grafiku koju je dobio Branko Raković.

Izložba je otvorena do 10. avgusta, a održava se u okviru manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto. 

prolecna izlozba trebinje 2.jpg