Neodgovorni pojedinci promotivni materijal lijepe gdje stignu, pa nije rijedak slučaj da oblijepe fasade, saobraćajne znakove, bandere javne rasvjete, stabla drveća.

plakati trebinje (2).jpg

U komunalnoj policiji kažu za TrebinjeLive.info da su nedavno imali slučaj u okviru koga su izdali usmeno upozorenje organizatoru jednog koncerta da ukloni plakate koje je lijepio na mjesta koja nisu predviđena za to.

Međutim, najveći problem je kada organizatori počnu da tvrde da oni nisu lijepili promotivni materijal na nedozvoljena mjesta, pa cijeli slučaj završi na sudu.

Ali, na sudu, kako je to do sada praksa dokazala,  neodgovorni pojedinci budu oslobođeni novčane kazne i dobiju samo upozorenje da im se slični prekršaji ne smiju ponoviti u budućnosti.

Plakate sada lijepe čak i na fasadu objekta na ulazu u Stari grad iz pravca platana, pa čak i na fasade kuća u okviru samog starog jezgra.

plakati trebinje (3).jpg

Problem je i što se promotivni materijal često lijepi i na saobraćajne znakove ili na putokaze, pa se time narušava bezbjednost saobraćaja.

Nadležni poručuju da će u narednom periodu, posebno jer se približava izborna kampanja, pooštriti kontrole, a sada im u tome poslu pomaže i video nadzor, pa će počinioca prekršaja mnogo lakše pronađi i sankcionisati.

SANKCIJE

Odlukom Skupštine grada, propisano je da će se novčanom kaznom od 1.000 do 7.000 KM, kazniti, za prekršaj, pravno lice ako reklamni medij postavi na mjestu gdje reklamiranje nije dozvoljeno;

Odgovorno lice u pravnom licu kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 300 do 1.800 KM.

Pojedinac koji samostalno obavlja poslovnu djelatnost (preduzetnik), kazniće se novčanom kaznom od 200 do 1.000 KM.

Fizičko lice će se kazniti novčanom kaznom od 100 do 1.000 KM.

plakati trebinje (1).jpg