Trudnicama sa područja Trebinja uskoro će u ginekološkoj ambulanti Doma zdravlja biti na raspolaganju moderni 4D ultrazvučni aparat, potvrdio je za TrebinjeLive.info direktor ove ustanove Vaso Mijanović.

dom zdravlja trebinje vaso mijanovic.jpg

On je istakao da je u toku procec njegove nabavke, za šta je rebalansom gradskog budžeta predviđeno 80.000 KM.

Mijanović je kazao da je sve veći broj trudnica koje žele pregled pomoću 4D ultrazvuka, jer ovaj uređaj omogućava ginekologu da detaljno pregleda plod, dok budući roditelji za to vrijeme jasno vide svoju bebu na monitoru.

"Savremena kontrola trudnoće ne može da se zamisli bez ultrazvučnog pregleda. Ultrazvuk je neinvazivno dijagnostičko sredstvo koje ginekologu omogućava direktno i neposredno posmatranje ploda u materici", naveo je Mijanović.

Koristi od ovakvog načina pregleda su nemerljive - pouzdano utvrđivanje trudnoće, analiza građe i otkrivanje eventualnih anomalija ploda.

Uporedo sa poboljšanjem kvaliteta slike standardnih dvodimenzionalnih ultrazvučnih aparata (2D), brz tehnološki napredak je donio i sasvim novu tehnologiju pregleda, koja se bazira na ultrazvuku. Radi se o aparatima koji stvaraju trodimenzionalnu sliku (3D) i trodimenzionalni film (4D) analiziranog objekta.

Za razliku od standardnog ultrazvučnog prikaza u vidu siluete (obrisa, sijenke), 3D/4D pregled bukvalno daje slici osjećaj dubine i prostorne orijentacije. Razlika je ekvivalentna razlici između slike i skulpture.

Zahvaljujući naprednim ultrazvučnim aparatima, omogućena i bolja procjena težine ploda, kao i sagledavanje njegovih vaskularnih karakteristika.