Subjekti koji u Trebinju pružaju usluge ishrane to vrše na odgovoran način, pokazala je inspekcijska kontrola koja je provedena u proteklim danima, potvrdio je za TrebinjeLive.info Bojan Čvoro, načelnik Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije.

restoran-hrana.jpg

Uvidom inspektora u izvještaje laboratorijskih ispitivanja mikrobiologije gotovih jela, pokazao je da nije bilo neispravnih uzoraka za tekuću godinu.

Nije bilo ni prijava oboljenja uzrokovanih hranom iz ugostiteljskih objekata od strane Higijensko-evidemiološke službe Doma zdravlja Trebinje.

Čvoro je istakao da inspekcija za hranu u ljetnim mjesecima vrši pojačane kontrole hrane koja se priprema i uslužuje u ugostiteljskim objektima - restoranima i restoranima u okviru hotela, objekatima brze hrane kao što su picerije, roštiljnice, pekoteke, buregdžinice i poslastičarnice.

On je dodao da je plan inspektora bio da izvrše kontrolu kod svih subjekata koji obavljaju djelatnost pružanja ishrane, a da su predmet nadzora bile oblasti regulisane zakonom o hrani Republike Srpske.

"Ovo podrazumijeva provjeru opštih uslova za utvrđivanje bezbjednosti hrane i provjeru sistema samokontrole koji je zasnovan na principima dobre higijenske i proizvođačke prakse u svim fazama - od skladištenja do pripreme hrane", pojasnio je Čvoro.

On je istakao da u skladu sa pomenutim zakonom, subjekti u poslovanju sa hranom snose odgovornost za bezbjednost hrane i imaju obavezu poslovati prema propisanim principima.

Inspektori su vršili provjeru ispunjavanja obaveza kao što su redovno mjesečno ispitivanje mikrobiologije gotovih jela, ispitivanje mikrobiološke čistoće poslovnog prostora-radnih površina, opreme i uređaja, te su provjeravali uslove za čuvanje hrane.

"Subjekat u poslovanju s hranom je dužan da uspostavi i dokumentuje sistem sljedivosti hrane kroz sve faze, što je, takođe, stavka kontrole. U vezi sa ličnom higijenom u prostoru, kontroliše se da li su za zaposlena lica obezbijeđeni redovni sanitarni pregledi, adekvatna radna odjeća i posebna edukacija iz oblasti higijene hrane", naveo je Čvoro.