U Dučićevoj ulici, ispred Turističke organizacije, svaki dan za vrijeme trajanja 61. Festivala festivala organizovan je prateći program pod nazivom "Ibijevo ćoše", gdje je poznati trebinjski glumac i voditelj Darko Kurtović glumio Kralja Ibija.

IMG_20180727_30407.jpg

To je jedan novi trebinjski Ibi koji je smislio i osmislio u svojoj radionici teatrolog i reditelj Vladimir Putnik zajedno sa Kurtovićem.  

Tu se predstavljaju gostujuća pozorišta koja su noć prije gostovala na trebinjskim daskama koje život znače, kao i protagonisti predstave koji te večeri igraju na Festivalu. 

"Trudimo se da zabavimo narod koji se u momentima dok radimo ovo nalazi pod Platanima, a svaka grupa ima neki svoj program", rekao je popularni Bruno.

Prema njegovim riječima, publika odlično reaguje i ovo je jako dobro za Festival i njegovu promociju kao i za grad. Turisti zastanu i žele da se slikaju sa Ibijem jer im je neobično da se nešto ovako događa.

Na ovaj način grad diše punim teatarskim plućima, druženje među grupama je na višem nivou jer svi se žele pokazati na najbolji način uz pjesmu, glumu, igru.

Vladimir Putnik piše tekstove uz Darkovu doradu i improvizaciju i on je siguran u svoju rečenicu da nema festivala bez stvaranja atmosfere koja se stvara na ulici.

"Ovdje pričamo o pozitivnoj atmosferi i ja sam za to da se ovo proširi još više i da Ibijevo ćoše krene i prema Starom gradu, na nekoliko punktova da se to raširi i uključimo što više naroda u ovo", rekao je Putnik.

Tekstovi koje izvodi Kurtović su uglavnom parodije na već postojeće tekstove, kao što su "Hamlet iz Mrduše donje"; "Putujuće pozorište Šopalović"...

Ovo je druga godina otkako je prateći program Festivala "Ibijevo ćoše", a svrha i značaj njegovog postojanja vidljiv je bio iz dana u dan kada se sve više zaljubljenika u teatar, pozorište, kao i običnih građana okupljalo ispred TO da vide šta su to novo spremili Putnik i Kurtović.

Danas im je to bio posljednji nastup u ovoj godini, a svi su ih pozdravili toplim i gromoglasnim aplauzom sa željom i nadom da se vide i naredne godine.