Na međunarodnom javnom pozivu za finansiranje i izgradnju Hidroelektrane /HE/ "Dabar", javilo se čak 19 kompanija iz devet zemlja, potvrdio je za TrebinjeLive.info Ilija Tamindžija, tehnički direktor HET-a.

he dabar.jpg

Tamindžija je istakao da se radi o ozbiljnim svjetskim kompanija iz Kine, Italije, Češke, SAD-a, Francuske, Španije, Turske, čija će obaveza biti da obezbijede kreditna sredstva u visini od 200 miliona evra i da dovrše radove na najznačajnijem energetskom objektu koji će se graditi u Republici Srpskoj.

On je pojasnio da je nakon iskazivanja interesa, naredni potez dobijanje saglasnosti Vlade za raspisivanje javnog poziva u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu, gdje bi bila odabrana jedna od 19 kompanija s kojom bi u najkraćem periodu i po najpovoljnijim uslovima bili izgrađeni objekti, a hidroelektrana puštena u rad.

HET bi, nakon izgradnje, bio potpuni vlasnik hidroelektrane, a kredit za urađene radove bi se otplaćivao 15 godina.

HET je do sada u ovaj energetski objekat uložio oko 80 miliona KM sopstvenih sredstava.

Projekat podrazumijeva izgradnju brane Pošćenje s nasipima i akumulacionim bazenom, cjevovod pod pritiskom, mašinsku zgradu s pratećim objektima i opremom, dalekovod za priključenje HE Dabar, odvodni kanal kroz Dabarsko polje i proširenje tunela Dabarsko polje - Fatničko polje.

HE "Dabar" će biti instalisane snage 160 megavata i ona je najvažniji energetski objekat u sistemu "Gornji horizonti", koji spada u red najvećih investicionih projekata u regionu.

Projekat predviđa prebacivanje voda iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera. Pored izgradnje HE Dabar, ovim projektom predviđena je gradnja i HE Nevesinje i HE Bileća.