Grad Trebinje i Institut za razvoj mladih "KULT" potpisali su danas u Trebinju ugovor o saradnji u podršci mladim nezaposlenim osobama do 35 godina, za šta će Grad iz budžeta i Institut izdvojiti po 25.000 KM.

podrska mladim gradska uprava.jpg

Sredstvima će biti finansirana realizacija projekta za pomoć mladim ljudima u razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća. 

"U narednom periodu biće raspisan javni poziv za dodjelu sredstava na koji će se moći prijaviti mladi koji namjeravaju da pokrenu vlastiti posao, a finansijski će biti podržani sa 5.000 KM do 10.000 KM po projektu", rekao je zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić. 

On je dodao da bi cijela procedura trebalo da bude završena do februara 2019. godine. 

Ćurić je podsjetio da se na raniji poziv grada Trebinja za pokretanje sopstvenog posla, koji će se finansirati iz gradskog budžeta, prijavilo 67 nezaposlenih. 

Predstavnik Instituta za razvoj mladih "KULT" Ajka Rovčanin ocijenila je da je ovakav model uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti mladih, jer uključuje vladin i nevladin sektor, a mladim preduzetnicima biće pružena i mentorska podrška tokom prve godine poslovanja. 

"Ovo nije jednokratna pomoć nego nastojanje da se kreativne ideje mladih učine dugoročno održivim", naglasila je ona. 

Institut za razvoj mladih objavio je u maju javni poziv za učešće jedinica lokalne samouprave u BiH u programu "Podrška mladima u razvoju biznisa" u okviru Preduzetničkog fonda za mlade, na koji se prijavila 31 opština i grad u BiH, a izabrano je njih osam. 

Prema istraživanjima ovog instituta svaka druga mlada osoba u BiH bi željela da pokrene vlasiti posao, ali joj je potrebna finansijska i savjetodavna podrška.