Posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će, na zahtjev predsjednika Milorada Dodika, biti razmatran Izvještaj Komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine, biće održana 14. avgusta sa početkom u 10.00 časova.

narodna skupstina rs.jpg

Dodik traži da parlament sagleda realno taj izvještaj, navodeći da se njime manipulisalo na štetu Srba. 

U tom izvještaju, pripremljenom 2004. godine, Komisija za Srebrenicu je sačinila spiskove osoba koje su ubijene u Srebrenici jula 1995. godine.

“Neposredan povod za razmatranje Izvještaja Komisije Vlade RS od 15. decembra 2003. godine, je to što su "Majke Srebrenice" predale njemačkim vlastima spisak s imenima više od 22.000 Srba koji su, prema njima, učestvovali u zločinu u Srebrenici”, naveo je Dodik u zahtjevu.

Kaže da je najavljeno ustupanje spiska i drugim državama.

Dodik će podnijeti i uvodno izlaganje na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS o izvještaju Komisije za Srebrenicu.

Zaključeno je da se na sjednicu pozovu akteri tadašnjih zbivanja, kao i predsjednik Vlade RS u tom periodu (Dragan Mikerević) i ostali sudionici. Pozvani su i autori Izvještaja.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Skupštine RS rekao da je povod za ovu sjednicu spisak koji su Majke Srebrenice uputile njemačkom pravosudju. Čubrilović je objasnio da Skupština nema nadležnosti da izvještaj poništi, a koju formu će prihvatiti Skupština zavisiće od rasprave.

Čubrilović je rekao da je opozicija tražila da se ne određuje datum sjednice, već da se da vremena sadašnjoj Vladi RS da se izjasni o Izvještaju.

Admir Čavka je rekao da je Domovina protiv sjednice i da se radi o populizmu jer kako kaže u Srebrenici sada živi jako malo i Srba i Bošnjaka.

Dodao je da je kroz pravosudne procese dat stav i karakter svega što se u Srebrenici dešavalo.

Dragan Čavić, predsjednik NDP je rekao da je opozicija bila uzdržana jer iz materijala kako kaže nije jasno šta se traži od skupštine da uradi povodom ovog izvještaja.

On tvrdi da samo Vlada može donijeti novi izvještaj, a podsjetio je da je vlada sačinila izvještaj na osnvu obavezujuće sudske presude.

Ističe da je od izvještaja prošlo15 godina i da je u međuvremenu došlo do novih činjenica poput činjenice da određen broj za koji se tada mislilo da su nestali kasnije su pronađeni živi.

Ponovio je da je do Vlade RS da sve te činjenice utvrdi i uvrsti u izvještaj. Rekao je da je izvještaj skinuo ogroman pritisak sa RS za duži niz godina.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a je rekao da je predložio da predsjednik Republike RS na osnkvu člana 82 Ustava RS sazove sjednicu Vlade i da se na toj sjednici raspravi izvještaj, ali da taj njegov prijedlog nije prihvaćen.

Rekao je da SDS ne bježi od rasprave u Skupštini, ali da je jasno da je to nadležnost Vlade RS. Ustvrdio je da je nejasno zašto se čekalo da Munira iz Majki Srebrenice podnese spisak imena njemačkom pravosuđu i da sumnja da se radi o predizbornim tenzijama.

Podsjetio je da ako Skupština donese neki zaključak Bošnjaci u Vijeću narods RS će podnijeti zahtjev za vitalni nacionalni interes, a da ne isključuje mogućnost da Ustavni sud RS stavi skupštinske zaključke van snage što bi bilo loše.

Podsjetio je da je Dodik ranije govrio da je bio genocid u Srebrenici, a danas traži da se raspravlja o Izvještaju.