Više nepoznatih lica pojavilo se u proteklih nekoliko dana u najprometnijim dijelovima Trebinja, gdje vrše prosjačenje, iako je to zakonom o prekršajima strogo zabranjeno.

prosjaci.jpg

Trebinjci koje smo jutros zatekli na ulicama grada kazali su nam da su prosjake primjetili prije nekoliko dana i da ima onih koji prose u invalidskim kolicima kod mosta Iva Andrića i kod tunela u Starom gradu, ali i onih koji sa malom djecom u rukama prose od kafića do kafića.

"Sinoć su dvije-tri žene išle od kafića do kafića u Starom gradu sa malom djecom i prosile. Odmah sam primjetio da nisu iz Trebinja", kaže nam jedan naš sugrađanin.

Kod Kamenog mosta i kod tunela u Starom gradu prose muškarci u invalidskim kolicima, dok prosjačenje maloljetnih lica nije primjećeno, kažu nam Trebinjci.

U Policijskoj upravi /PU/ Trebinja potvrđeno je za TrebinjeLive.info da nemaju prijavu od vlasnika ugostiteljskih objekata da pojedina lica vršeći radnju prosjačenja uznemiravaju goste objekata, ali, policijski službenici posjeduju operativna saznanja da se u gradu pojavio određen broj lica koja prosjače.

"Ova lica će biti sankcionisana u skladu sa zakonom o javnom redu i miru", rekli su u PU Trebinje.

Operativna saznanja potiču kako od ličnog zapažanja policijskih službenika, tako i sa nedavno postavljenog video nadzora, koji doprinosi pravovremenom i brzom reagovanju kada se uoče zakonski nedozvoljena ponašanja, među koja spada i prosjačenje.

Prema zakonu o javnom redu i miru Republike Srpske, prosjačenje spada u grupu prekršaja protiv interesa maloljetnika i drugih osoba gdje su za prosjačenje ili navođenje drugih na prosjačenje propisane kazne od 200 do 800 KM.

Ko na prosjačenje navodi maloljetnika, duševno bolesno lice ili lice zaostalog duševnog razvoja kazniće se novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM ili kaznom zatvora do 40 dana.

Krivičnim zakonom Republike Srpske propisano je da će se zatvorom do tri godine kazniti ko maljoletno lice primorava na prosjačenje 

Pretpostavlja se da lica koja prosjače u Trebinju dolaze sa područja Federacije BiH.