U Trebinju je večeras počeo 61. Festival festivala – smotra dramskih amatera sa područja bivše Jugoslavije, koji je svečano otvorio gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, poručujući da su ključevi grada u narednih sedam dana u rukama pozorišnih protagonista, koji od grada prave svojevrsnu kulturnu scenu.

61 festival festivala trebinje 2018 (2).jpg

On je istakao da se svi u Trebinju ponose tradicijom Festivala festivala, ali da je najviše zadovoljstvo činjenica da su se, u decenijama kada se na ovim prostorima sve rušilo i kidalo, uspjeli premostiti brojni nesporazumi i da su ovoj manifestaciji otvoreni sva vrata i prozori na sve strane svijeta.

„Pozorište ostaje svjedok događaja, a kad-kad i lucidan i veoma strog sudija. Želio bih da na ovoj sceni progovore sve vaše stvarnosti, da nam na ovu scenu donesete sve one dileme i tegobe s kojima se suočavate, ali i da uz sve to donesete i umjetničke odgovore i da i od ovog Festivala napravimo izuzetan umjetnički pir“, poručio je Petrović pred brojnim zaljubljenicima u pozorište.

U Trebinju su se svi opredjelili, dodao je, da grade kreativnu, socijalno odgovornu i inovativnu lokalnu zajednicu, gdje društvo dinamičnim i uspješnim čine ideje, a ne isključivo finansije i materijalna sfera.

61 festival festivala trebinje 2018 (1).jpg

„Pokazalo se da je naš kulturni projekat ne samo samoodrživ i vitalan, nego da ima mnogo potencijala na koje se nije moglo računati, s posebnim osvrtom na kontakt između kulture i turizma“, istakao je Petrović.

Prve takmičarske večeri Festivala, na daskama koje život znače trebinjskog Kulturnog centra, odigrana je predstava „Hoću kući“, Pozorišta mladih iz Tuzle, koju je po tekstu Ljudmile Razumovske, režirao Adnan Mujkić.

Pozorišni komad, koji traje 80 minuta, predstavlja ansambl od 13 članova. Predstava govori o beskućnicima, djeci koja su prepuštena sama sebi. Priča prati njihovu neprekidnu borbu u potrazi za identitetom, koji žele promjenu svog stanja, izlaz iz grčevite borbe za komad hljeba.

Pored primarne teme predstave koja se odnosi na beskućnike, radnjom se povlače i mnoge druge teme poput prodaje organa i kose, prostitucije, organizovanog prosjačenja, religije.

61 festival festivala trebinje 2018 (3).jpg

Ovogodišnji stručni žiri 61. Festivala festivala, radi u sastavu: reditelj Jovica Pavić, teatrolog Snežana Kutručki i glumac Nebojša Kundačina, koji će najboljima dodijeliti nagrade – „zlatne maske“ i to za najblju predstavu u cjelini, najbolje rediteljsko ostvarenje, najbolju mušku i žensku epizodnu ulogu, najbolju scenografiju i kostimografiju, najbolju autorsku muziku i najbolju kolektivnu igru.

Na ovogodišnjem festivalu predstaviće se ansambli iz Tuzle, Bijelog Polja, Kule, Smederevske Palanke, Koprivnice, Velesa, kao i grad domaćin sa ostvarenjem Gradskog pozorišta Trebinje „Sluge“.

Već sutra, 22. jula, sa početkom u 20.30 sati, predstaviće se Bjelopoljsko pozorište sa predstavom „Mirovna misija“, koju je po tekstu Jovana Bojovića, režirao Slobodan Marunović.