Pružate usluge smještaja u apartmanima, sobama ili kućama za odmor, ali još uvijek niste registrovali privrednu djelatnost!? To bi trebalo da uradite što prije, u suprotnom bi vam na kućna vrata mogao zakucati republički inspektor i uručiti prekršajni nalog od 500 do 2.000 KM.

turisticki informativni centar trebinje.jpg

Inspektori smještajne kapacitete pronalaze na specijalizovanim internet sajtovima, ali i na društvenim mrežama, a ukoliko se vlasnici ogluše o njihovo upozorenje o neophodnoj registraciji, izlaze na lice mjesta.

Kontrolu vrši Republički inspektorat, čiji inspektori redovno provjeravaju ponudu privatnog smještaja širom Republike Srpske.

Prošlogodišnjom promjenom zakonske regulative stekli  su se uslovi da fizčka lica-vlasnici smještaja iz sive zone uđu u regularne tokove poslovanja, uz neophodnu registraciju kod APIF-a i plaćanje paušalne godišnje boravišne takse od 25 KM po ležaju, odnosno 12,5 KM za pola godine, ali samo ukoliko posjeduju do 16 kreveta.

U Turističkoj organizaciji grada Trebinja kažu za TrebinjeLive.info da su prošle godine bila registrovana svega dva fizička subjekta koja su pružala usluge smještaja, ali da ih je zaključno sa 20. julom registrovano čak 40.

"Oni imaju 159 ležajeva. Ove registracije, uglavom, uslijedile su nakon poziva inspektora, ali i naše akcije u kojoj smo registrovanim subjektima dijelili novčane bonove", pojasnio je Marko Radić, direktor TO Trebinje.

KAKO REGISTROVATI SMJEŠTAJ I KOJE SU OBAVEZE?

Svi pružaoci usluga smještaja registraciju vrše na sljedeći način:

1. Potpisuju ugovor sa turističkom organizacijom ili agencijom,

2. Popunjavaju obrazac "zahtjev za izdavanje potvrde o evidentiranju ugovora o pružanju usluga u registru fizičkih lica koji pružaju ugostiteljske usluge...", i isti predaju u APIF (Zaposleni u Turističkoj organizaciji pomažu kod popunjava zahtjeva),

3. Vrši se uplata od 35 KM na jedan od žiro računa APIF-a - 562 0990001150332 - NLB Razvojna banka, 555 0070001578544 - Nova banka ili 567 1621900202029 - Sber banka.

4. Kao svrha uplate naznačava se: "Upis u registar koji vodi APIF",

5. Pružalac usluge koji ima bilo koji vid osiguranja NE PLAĆA doprinose,

6. Pružalac usluge koji nije zaposlen, plaća samo zdravstveno osiguranje u iznosu od 48 KM na mjesečnom nivou,

7. Na kraju godine se plaća porez na promet po obrascu 1004, stavka ostali dohodak, u iznosu od 10 odsto od ukupno prijavljenog prihoda,

8. Plaća se boravišna takse u iznosu od 25 KM na godišnjem nivou po ležaju,

9. Svaki registrovani smještajni objekat mora da posjeduje knjigu reklamacija koju će pružalac usluge postaviti na vidno mjesto,

10. Svaki registrovani smještajni objekat mora da posjeduje knjigu stranih gostiju koja se mora ovjeriti u Službi  za poslove sa strancima, kancelarija Trebinje,

11. Svaki registrovani smještajni objekat mora da posjeduje knjigu domaćih gostiju.

Prema Radićevim riječima, zaposleni u Turističkoj organizaciji su na raspolaganju svim Trebinjcima koji pružaju usluge iznajmljivanja smještaja, a žele da se registruju.

"U našem turističkom informativnom centru u Dučićevoj ulici, radnici Turističke organizacije će pružiti pomoć svima koji žele da iz sive pređu u legalnu zonu poslovanja", poručio je Radić.

U Trebinju je do sada registrovano oko 1.830 ležajeva.