Na Trebišnjici je danas organizovano polaganje za "Upravljanje čamcem za plovidbu na unutrašnjim plovnim putevima i na moru", na kome je učestvovalo preko 50 kandidata.

camac trebisnjica.JPG

Polaganje je organizovala Javna ustanova "Ekologija i bezbjednost" Trebinje u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske i Kapetanijom pristaništa Brčko.

Prema riječima vršioca dužnosti direktora J.U. "Ekologija i bezbjednost" Stevana Bekana, ovo polaganje je organizovano da se izađe u susret našim sugrađanima koji su izrazili želju da se ono održi u Trebinju.

Nakon toga objavljen je javni poziv na koji se javilo preko 30-ak kandidata, a u posljednjih nekoliko dana prijavilo se još kandidata iz Hercegovine, sve do Foče.

"Mislim da je ovo jako korisno jer su ljudi došli iz raznih razloga bez obzira na profesiju i najvjerovatnije ćemo krajem avgusta nešto slično organizovati. Možda ćemo uključiti i Crnu Goru, Herceg Novi da pružimo svima priliku da se ne izlažu dodatnim troškovima da idu u Brčko", naglasio je Bekan.

Nakon predavanja kapetana održan je pismeni test, a nakon toga praktičan dio.

Oni koji polože dobiće uvjerenje da posjeduju sposobnost da upravljaju čamcima, a među kandidatima bila su dva iz J.U. "Ekologija i bezbjednost" Trebinje, kao i četiri kandidata iz HET-a, drugih firmi, a bilo je i pojedinaca koji su došli iz znatiželje i hobija.

Jedan od kandidata je i Dejan Pravica koji se prijavio zbog rekreacije i hobija jer voli rijeku i more, a i da se vozi čamcem, brodom, a ovo je bila jedinstvena prilika da dobije sertifikat za upravljanje čamcem.

dejan pravica.jpg