Na platou ispred Muzeja Hercegovine održan je zajednički koncert ansambla "Oplenac" iz Adelaide (Australija) i Kulturno-umjetničkog društva "Alat iz Trebinja.

oplenac i alat koncert trebinje (2).JPG

Ansambl iz Australije je prevalio dug put da pokaže da njeguju sve igre srpskog stanovništva i pjesme od Vojvodine, Kosova i Metohije, Centralne Srbije, Republike Srpske, Like...

Paroh Strahinja Janjić iz Australije, koji je porijeklom iz Trebinja,  doveo je ansambl "Oplenac", te se zahvalio svima koji su došli da isprate šta sve radi "srpska dijaspora" kako bi zadržala svoju kulturu, vjeru, nacionalni identitet i sve ono čime se Srbi diče kroz vijekove.

"Tamo gdje god ima Srba, gdje se slože, gdje se Bogu zajedno mole, i jedni druge zajedno vole, sve se može postići i ostvariti. Može se napraviti velika stvar da ljudi koji žive na preko 20.000 kilometara udaljeni od svoje otadžbine - jedni prognanai, a drugi otišli zbog nekih drugih okolnosti, da se skupe i da zajedno čuvaju i brane u svome srcu ono što je njihova svetinja i što ih veže za njihove korijene", rekao je Janjić.

Koreograf ansambla "Oplenac" je Aleksandar Branković, koji je 18 godina plesao u Ansamblu narodnih igara "Kolo" iz Beograda.

Upoznat je sa kvalitetom folklora kojeg izvodi KUD "Alat" i namjera mu je bila da pokaže svom ansamblu kako igraju "Alatničari" i da vide jedan od najljepših gradova gdje živi srpsko stanovništvo.

oplenac i alat koncert trebinje (3).JPG

"Moja profesija je da se bavim tradicionalnom narodnom igrom i pesmom, ali mojim dolaskom dobili smo 270 djece u devet igračkih grupa i dvije pevačke grupe. To je sada ozbiljan rad i imamo puno festivala na kojima učestvujemo što srpskih i međunarodnih, kao i letnjih turneja koje prvi put organizujemo u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj", kazao je Branković.

Osim igrom, gosti iz Adelaide su se predstavili sa muškom i ženskom pjevačkom grupom koja je nastala  prije tri godine dolaskom patrijarha Irineja u Australiju i koji su prošle godine imali samostalni koncert u Sidnejskoj operi.

Članovi "Oplenca" su igrali igre iz Pčinje, vesele Šopske i Gnjilana, a pripremni ansambal Alata igrao je igre iz Pomoravlja i Šumadije.

oplenac i alat koncert trebinje (1).JPG

Član pjevačke grupe je Stevo Nikolić, rodom iz Osijeka, koji već 50 godina živi u Australiji, a folklor igra od svoje 15. godine. Najstariji je član po radnom stažu i od prvog dana je u ansamblu "Oplenac" i ponosi se sa tim.

"Trudimo se da očuvamo našu tradiciju iako nije nimalo lako jer se priča engleski, a ima 60 i više jezika na ovom području", istakao je Nikolić.

Kod svakog člana Oplenca vidi se želja i ponos kao i borba da se ostane Srbin, da se sačuvaju tradicija i kultura kroz folklor. Svjesni su da se od malih nogu to mora raditi sa djecom tako da sa ponosom ističu da svi u ansamblu govore i pišu srpskim jezikom.