Prva se u stan u zgradi Beograda na vodi uselila porodica srpskog porijekla sa Novog Zelanda, kojoj je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao i šampanjac. Radi se o Veri i Dušanu Vasiljeviću, koji se godinama bave poljoprivredom i držae farme u Africi i Južnoj Americi. Ipak, kako su rekli, stan su kupili za svoju djecu.

vasiljevici beograd na vodi.jpg

Vera i Dušan Vasiljević posjeduju sto hiljada hektara zemlje i najveći su proizvođači stonog grožđa južno od Sahare. Vlasnik je kompanije "Ausenkehr farms", svjetski poznatog proizvođača čuvenog namibijskog vina i "Popovog polja" a.d., renomiranog proizvođača jabuka.

Dušan Vasiljević (79) i njegova gospođa Vera, iako žive i rade u Južnoj Africi i Namibiji, su svu svoju djecu, njih desetoro, poženili i poudavali u Srbiji i za Srbe.

– Nismo slučajno troje djece doveli u Beograd na školovanje, želimo da oni ostanu u našem zavičaju. Moj otac je iz Zrenjanina, a majka Šapčanka, a to znači da treba da im stvorimo ekonomsku bazu koja će ih motivisati da zavole domovinu roditelja. Zanima nas najviše poljoprivreda i u tom smjeru ćemo, posredstvom Društva srpskih domaćina, sarađivati sa partnerima u Srbiji – objasnio je jednom prilikom Dušan Vasiljević svoj povratak Srbiji.

Dušana je prije osam godina odlikovao Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve za doprinos razvoju Hercegovine ordenom Svetog Save prvog reda.

On potiče iz svešteničke porodice, rodom je iz okoline Trebinja, a njegove pretke je, takođe, nagrađivala crkva.

Dvije godine kasnije Dušan i Vera su nagrađeni od strane Fondacije Karić za domete u ekonomiji i privredi zbog vanserijskog uspjeha u Nambiji.

“Došao sam u Hercegovinu da uložim u poljoprivredu. Ona ima mnogo mogućnosti, a mi često zaboravimo da ovdje postoje odlična infrastruktura i klima”, objasnio je jednom prilikom Vasiljević svoje poslovne poduhvate na jugu Srpske.