U selu Zaplanik priređen je Petrovdanski sabor, koji se svake godine održava prve nedjelje po Petrovdanu.

IMG_20180715_25321.jpg

Svetu liturgiju u obnovljenoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla služio je nadležni paroh, otac Boris Banduka.

"Ovo je saborni hram za desetak sela kao što su Zaplanik, Orah, Vukovići, Kalađurđevići, Kutina, Srnjak, Cerovac... i poslije manastira Duži jedno je od najvećih svetišta u Trebinjskoj šumi", kazao je predsjednik crkvenog odbora Stevo Putica.

U posljednjem ratu, ova crkva je bila pretvorena u smetljište i nužnik, a dijelom i minirana. 

Na ovom mjestu ispred crkve već nekoliko vijekova održava se sabor o Petrovdanu, a nakon obnove crkve koji je trajao od 2006. do 2014. godine ponovo je i obnovljen sabor po Petrovdanu.

Istorijsko područje Zaplanik, koje obuhvata crkvu Svetog Petra i Pavla, staro srednjovjekovno groblje i novo pravoslavno groblje, proglašeno je nacionalnim spomenikom BiH.

Pozdravljajući okupljene koji su došli iz Trebinja, Dubrovnika..., otac Banduka je naglasio da su Sveti apostoli Petar i Pavle "sabrali" sve one koji su došli da uveličaju današnji dan i slavu.

IMG_20180715_25448.jpg

"Neka bude srećno braće i sestre ova današnja slava, da se mnogo godina sabiramo u zdravlju, sreći, ljubavi i slozi, da jedni druge poštujemo, da se volimo kao braća i da jedni druge razumijemo. To je važno i bitno u ovom današnjem svijetu kada moramo zaista imati ljubavi jedni prema drugima, prema svojim bližnjim, Bogu. Meni je izuzetna čast da kao vaš sveštenik po prvi put budem ovdje", rekao je Banduka.

Predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak je istakao da je u ovom kraju narod kroz vijekove trpio razna iskušenja, ali je opstajao i ostajao svoj na svome.

"Slava Bogu i njihovi potomci bez obzira na to šta su sve proživjeli u proteklom ratu - vraćaju se, obnovili su crkvu i pokušavaju da vrate život u ove krajeve, ne prihvatajući da im neko silom nameće gdje će da žive i šta će da rade", rekao je Banjak.

Nakon liturgije, priređena je trpeza ljubavi, a u kulturnom programu su učestvovali narodni guslari Vladan Perović i Borben Vukanović - članovi Udruženja guslara "Nedeljko Vidaković" iz Trebinja, dok je svoje stihove govorio pjesnik i guslar Predrag Janičić.

IMG_20180715_25545.jpg