Svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi Svetog Spasa na Toploj, koju je služio NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i otvaranjem muzeja "NJegoševa škola" danas je počela centralna svečanost povodom 300 godina Topaljske komunitadi, preteče današnje opštine Herceg Novi.

herceg novi orden.jpg

Vladika Amfilohije je predsjedniku opštine Herceg Novi Stevanu Katiću uručio orden Svetog Save prvog stepena koji je Sveti Sinod Srpske pravoslavne crkve dodijelio Herceg Novom za izuzetni doprinos životu i misiji Crkve i saradnju u korist pravoslavnih vjernika hercegnovske opštine i Mitropolije. 

Mitropolit je pozvao da se nastavi 300-godišnje predanje Topaljske komunitadi, predanje jedinstva i zajedništva naroda. 

"Daj Bože da se i sva Crna Gora nauči ovim primjerom Topaljske komunitadi i da svi oni koje Bog danas udostojava da budu čelnici ove države, opština, naroda, da i oni slijede put sadašnje Vlade hercegnovske da na pravi istinski način objedinjuju narod Božiji oko svetinje", rekao je vladika Amfilohije. 

On je istakao da je ovaj primjer Topaljske komunitadi značajan za čitavu Crnu Goru da bude uzor i primjer svima u Crnoj Gori da se vrate putu Svetog Jovana Vladimira Zetskog, Svetog Save, Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Petra Cetinjskog. 

Zahvaljujući se na ovom visokom priznanju koje je dobila opština Herceg Novi - prva u Crnoj Gori, Katić je rekao da je čast i privilegija da u ime opštine, saradnika i građana primi ovo najviše odlikovanje SPC. 

"Ovaj orden je zasluga svih pokoljenja našeg grada, od vremena Svetog Stefana Tvrtka Prvog Kotromanića i Stefana Vukčića Kosače, a meni čini radost i zahvalnost da ga prihvati u ime svih nas", rekao je vladika. 

herceg novi.jpg

Katić je naglasio da će današnji dan ostati upisan u istoriju Herceg Novog jer obilježava važan jubilej, prima najviše odlikovanje i otvara objekat od istorijske važnosti muzej "NJegoševa škola" pri Hramu Svetog Spasa. 

Svečanom obilježavanju 300 godina Topaljske komunitadi prisustvovali su ambasadori Srbije i BiH u Crnoj Gori Zoran Bingulac i Vinko Radovanović, kao i drugi mnogobrojni gosti. 

Topaljska gradska opština - komunitad osnovana je 14. jula 1718. godine dukalom mletačkog dužda Đovanija /Jovana/ Kornera. Zasnovana na vladavini lokalnog domicilnog stanovništva, po prvi put nakon 1482. godine i 200 godina vladavine Osmanske imperije, ona je preteča lokalne samouprave u Herceg Novom.