Trebinjski pčelari prezadovoljni su ovogodišnjom sezonom, a većina njih premjestila je svoje pčelinjake na okolne hercegovačke planine i nadaju se i drugoj uspješnoj paši.

med-trebinja-pcele-1.jpg

Milo Vidaković iz Bobana kaže da je ovo jedna od najboljih godina od kada se bavi pčelarstvom, a čak ni suša u aprilu nije potpuno unuštila kadulju tako da je u ponudi čuveni hercegovački med od prirodnih trava i ljekovitog bilja.

- Bavim se pčelarstvom 35 godina i ovo je jedna od najboljih sezona. Imao sam zaista odličan med od mješavine hercegovačkog krša, zanovijeti, livade, kadulje. Doduše, malo je u aprilu prilikom velike suše kadulja izgorjela, ali se kasnije i oporavila - rekao je Vidaković.

I na području Trebinjske šume i Površi, u selu Ljubovo, koje se nalazi na putu Trebinje - Dubrovnik, kažu da je sezona i više nego dobra.

U porodici Ljubibratić bavljenje pčelarstvom tradicije je koja se prenosi s koljena na koljeno.

- Prvi dio sezone, što se našeg kraja tiče, bio je sasvim zadovoljavajući. Vrijeme nam je išlo naruku, i zaista imamo razloga za zadovoljstvo - istakao je Milorad Ljubibratić, pčelar iz Ljubova.

Većina trebinjskih pčelara sada je premjestila svoje pčelinjake na hercegovačke planine, gde će ostati tokom ljeta. Uglavnom se radi o predjelima iznad Gacka, na planini Zelengori.

- Jedan od pčelinjka selim i baš sam se sinoć vratio sa Zelengore, dok drugi ostavljam u Bobanima tokom ljeta - kaže Milo Vidaković.

I Ljubibratić je svoje pčele premjestio na veću nadmorsku visinu.

- Med sa našeg područja je izvrcan, pčele su odvezene na planinu, i očekujemo dobru pašu u višim krajevima - naglasio je Ljubibratić.

Cijena meda na trebinjskoj pijaci kreće se oko 18 maraka, a pored meda pčelari u ponudi imaju i kapi propolisa i rakiju medovaču.

BROJ KOŠNICA

Nepisano pravilo kod pčelara je da nikada ne otkrivaju tačan broj košnica. Neki od njih kažu da se radi o sujevjerju.

- Ni sam ne znam zašto je to tako. Jednostavno, stariji kažu da se radi o sujevjerju i ostalo je tako - naglasio je Milorad Ljubibratić.