Njihova preosveštenstva vladike Grigorije i Atanasije, služili su jutros Svetu arhijerejsku liturgiju u Petropavlovom manastiru kod Trebinja povodom krsne slave ove svetinje - Petrovdana.

slava manastir petropavlov.jpg

Na liturgiji se okupio veliki broj vjernika, posebno djece iz okolnih mjesta Petrovog polja, a prisutan je bio i prvi čovjek Trebinja Luka Petrović.

U prigodnoj besjedi, vladika Grigorije je istakao da su Petar i Pavle obrađivali polje ovoga svijeta, ne plašeći se njegove veličine, jer su znali da je njihov plug riječ Božija, da je njihovo oružje krotkost koju imaju volovi koji vuku plug i mudrost koju ima orač koji želi da uzore njivu.

Vladika je istakao i da je u proteklim danima razmišljao o tome šta Hercegovinu čini svijetlom i važnom, pronalazeći odgovor u crkvi Božijoj.

"To je ono što nas tjera da gledamo unaprijed, očima punim nade. To je ono što nam daje snage da pružamo ruke prema ovom svijetu koji nas često tuče po tim rukama. Zato vam je u amanet ostavljeno da čuvate crkvu, da ne gledate ko je vladika a ko je pop. Crkva je vaša. Niti vi možete bez vladika i sveštenika, niti oni mogu bez naroda", naveo je vladika.

Okupljenom narodu, sveštenstvu i monaštvu ovog manastira praznik je čestitao i gradonačelnik Petrović, navodeći da mu je uvijek bilo drago da bude gost igumanije Pavle i sestrinstva ove svetinje.

"Ovaj manastir se mnogo razvio posljednjih godina i zaslužuje svaku vrstu pomoći. Mi činimo sve što je u našoj moći da pomognemo razvoj ovog svetog mjesta", naveo je Petrović.

Nakon Svete liturgije, upriličen je slavski ručak za sve vjernike.