Predstavnici Udruženja Trebinjaca "Jovan Dučić" u Beogradu i zamjenik gradonačelnika ovog grada Goran Vesić dogovorili su da jedan od najpoznatijih Trebinjaca - Luka Ćelović, dobije ulicu i spomenik u srpskoj prestonici.

trebinjci beograd (1).JPG

Luka Ćelović Trebinjac dobiće ulicu u kompleksu "Beograd na vodi", dok će spomen obilježje biti podignuto  u parku neposredno uz hotel "Bristol" i autobusku stanicu, koji je izgradio upravo Ćelović.

Vesić je rekao da je Ćelović prije Prvog svjetskog rata i između Prvog i Drugog svetskog rata, puno radio na razvoju Beograda.

"Za njegovo ime se vezuje izgradnja Savamale, ali i činjenica da je taj deo grada postao poslovni centar predratnog Beograda. Svu svoju imovinu Ćelović je ostavio Beogradskom univerzitetu, koji je zahvaljujući njemu i drugim dobrotvorima postao jedan od najbogatijih evropskih univerziteta. Razgovarali smo o tome kako da sačuvamo sećanje na ovog čoveka koji nije imao potomstvo i koji je sve što je stekao ostavio svojoj zemlji i Univerzitetu", istakao je Vesić.

Predsjednik Udruženja Trebinjaca Žarko Ratković je izrazio zahvalnost Skupštini grada Beograda i zamjeniku gradonačelnika koji su prepoznali ovu inicijativu.

trebinjci beograd (2).JPG

"Naša ideja je da se sačuva sećanje na Trebinjce koji su ostavili dubok trag u životu srpskog roda. Među njima je jedan od najistaknutijih upravo Luka Ćelović, čovek koji nije bio visokog obrazovanja, ali koji je na vreme shvatio da će nauka i obrazovanje obezbediti dugoročni prosperitet društva", rekao je Ratković.

Iz Udruženja su naveli da im je cilj i da podstaknu uspješne ljude da postanu dobrotvori i tako, isto kao i Luka Ćelović Trebinjca, ostanu u sjećanju generacijama koje dolaze.