Radnik Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ "Gacko" Radule Vuković koristi štrajk kao sredstvo pritiska radi zapošljavanja člana porodice, a povod nije ugrožavanje nijednog prava iz radnog odnosa, kolektivnog ugovora ili Zakona o radu, saopšteno je iz Informativne službe RiTE.

rite-gacko.jpg

U saopštenju dostavljenom Srni navodi se da su Vuković i njegova supruga u radnom odnosu u ovom preduzeću, te da ostvaruju mjesečna primanja veća od 2.000 KM i da, prema dostupnim podacima, nisu u stanju socijalne potrebe. 

"Vuković je proteklih devet godina bio oslobođen radnih zadataka po osnovu invaliditeta i u tom periodu isplaćivana mu je puna plata", navodi se u saopštenju RiTE "Gacko" i napominje da je Vuković, na vlastiti zahtjev, početkom ove godine raspoređen na radno mjesto koje ne iziskuje velike fizičke napore jer je riječ o kancelarijskom poslu. 

On je otac šestoro djece, od kojih je jedna kćerka udata i čiji je suprug radnik RiTE "Gacko", a, prema dostupnim informacijama, Vuković traži njeno zaposlenje.

"RiTE `Gacko` je društveno odgovorno preduzeće koje je u proteklom periodu iskazalo veliku brigu i podršku u rješavanju problema nezaposlenosti članovima porodica u kojima niko nije zaposlen, socijalno ugroženim porodicama, porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida i djeci umrlih i poginulih radnika preduzeća", navodi se u saopštenju. 

Uprava RiTE "Gacko" angažuje radnu snagu isključivo prema potrebama i zahtjevima iskazanim od radnih jedinica i sektora preduzeća, te sagledavajući socijalnu situaciju u porodicama u kojima niko nije zaposlen, a koje traže zaposlenje u ovom preduzeću. 

"Stupanje u navodni štrajk i pozivanje svih nezaposlenih lica da se priključe njegovom protestu ocjenjujemo kao još jedan u nizu pokušaja politizacije i pritiska na Upravu RiTE `Gacko` sa ciljem stvaranja haosa", poručuju iz RiTE. 

Sindikat RiTE "Gacko" saopštio je da je ovo preduzeće odgovoran privredni subjekat, koje je do sada imao sluha za zapošljavanje članova porodica u kojima niko nije zaposlen, iz kategorije socijalno ugroženih, porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, kao i porodica umrlih radnika ovog preduzeća. 

"Ovakav način zapošljavanja Sindikat pozdravlja i očekujemo nastavak takve prakse i u budućnosti", navodi se u saopštenju. 

Vuković je juče stupio u štrajk glađu, jer, kako je rekao, nijedno od njegove djece ne radi u RiTE "Gacko".