U prostorijama gradske uprave podijeljeni su sertifikati  za 70 volontera, koji su prošli obuku za učešće u gašenju požara na otvorenom prostoru.

volonteri pozari trebinje (1).JPG

Prošlih godina je bilo puno problema sa ljudstvom kada su u pitanju požari na otvorenom, jer je trebala pomoć vatrogasnim jedinicama.

Iz tog razloga je ove godine javna ustanova "Ekologija i bezbjednost" priredila kurs za sve zainteresovane koji su spremni da se stave na raspolaganje u slučaju požara, a javni poziv je bio upućen putem mjesnih zajednica.

"Ovo je dokaz da mjesne zajednice opravdavaju svoju ulogu jer smo ovaj projekat radili preko njih. Oni će primati određena materijalna sredstva za angažovanje volontera, što je obezbijedio Grad Trebinje", rekao je  direktor ustanove "Ekologija i bezbjednost" Stevan Bekan.

Volonteri će se rasporediti u manje operativne timove tako da će se efikasno djelovati ukoliko to bude potrebno.

volonteri pozari trebinje (2).JPG

Tripo Ćuk, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, kazao je da je obuku činio teoretski i praktičan dio, dok je na kraju polagan ispit.   

"Mi smo sa ovim ljudima dobili znatnu podršku i znatno ojačanje vatrogasne službe grada Trebinja, jer smo prošle godine imali tešku sezonu sa 215 otvorenih požara, gdje smo branili 44 sela, direktno branili grad i dostavili 1.022 cisterne vode", istakao je Ćuk.

Jedan od volontera je i Dušan Ratković koji je sa Zubaca, a javio se na poziv jer je od 1977. godine bio u vatrogasnoj jedinici pri "Industriji alata".

"Spremniji sam nego prošle godine, a u toku ove godine samo sam obnovio znanje", rekao je Ratković.