U Postojni u Slovenija održan je 12. FIBA košarkaški samit - međunarodni košarkaški ženski kamp na kome su bile i trener ŽKK "Trebinje 03" Gordana Radovanović Gaćina i petnaestogodišnje košarkašice - Ana Mrdić i Teodora Uljarević.

kosarkasice.jpg

Mlade Trebinjke su predstavljale BH žensku košarku, jer su na samitu učestvovale po dvije perspektivne igračice do 15 godina starosti, sudija i trener.

Ovaj samit je festival ženske košarke, jer na jednom mjestu igrači, treneri i sudije dolaze do međunarodnog, praktičkog, teoretskog iskustva pod nadzorom stručnih predavača.

Gordana, Ana i Teodora ističu da su dosta toga naučile u proteklih sedam dana u gradu, koji ima oko 10.000 stanovnika.  Svaki njihov dan je bio isplaniran sa ciljem da se unaprijede njihova znanja i vještine u košarci.

"Ono što smo naučile od velike koristi će imati naš klub i mi pojedinačno. Upoznale smo mnoge igračice i vidjeli smo gdje se mi nalazimo", rekle su Ana i Teodora, a Gordana će imati priliku da stečeno znanje primijeni sa klupe već u narednoj sezoni.

Među mnogobrojnim predavačima bili su Fabio Fossati, koji je bio glavni trener muških i ženskih italijanskih prvoligaških klubova, Janez Drvarič trener muške slovenske reprezentacije 90-ih godina, Silvia Font trener španske ženske reprezentacije U-16, Dubravka Martinović sportski psiholog.

Sudijama su svoje znanje prenosili Jasmina Juras, Kati Nunas, Davorin Nakić, Ozlem Yalman..., a poseban gost bila je FIBA ambasador Hana Horakova, koja je igrala na tri Olimpijade.


Na  (FIBA EUROPEAN WOMEN'S BASKETBALL SUMMIT) bilo je preko 200 učesnika iz 37 evropskih država. Kamp su posjetili mnogi košarkaši kao što su osvajači posljednjeg prvenstva Evrope u košarci za muškarce - reprezentativci Slovenije Aleksej Nikolić i Matić Rebec.