Na Trgu slobode u Trebinju večeras je priređena tradicionalna manifestacija "Konferencija beba", na kojoj se i ove godine okupio veliki broj najmlađih stanovnika ovog grada i tokom koje je izabrano tročlano predsjedništvo.

konferencija beba trebinje 2018 (4).JPG

U tročlano predsjedništvo ove godine su izabrani najmlađa, najstarija i beba sa najviše braće i sestara - Luka Popović, Aleksej Crnogorac i Natalija Gajić.

Prema riječima načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti Zorana Miloševića, cilj ove manifestacije, koja se organizuje u cijeloj Republici Srpskoj, prvenstveno je podizanje svijesti o značaju nataliteta i rađanja, s obzirom na to da veliki dio lokalnih zajednica ima negativan prirodni priraštaj.

"Grad Trebinje je prepoznao značaj porodice kao osnovne ćelije društva, zbog čega je i pokrenut čitav niz mjera kako bi se dodatno podstakli bračni parovi da se odluče na potomstvo", istakao je Milošević.

Ponosna majka Ivana Gajić u ruci je držala svoju kćerku Nataliju, koja ima svega šest dana, dok su pored nje bili suprug i njihovo petoro djece.

konferencija beba trebinje 2018 (1).JPG

"Nema ništa ljepše od majčinstva i nije teško odgajati sada šestoro djece, posebno ako se mi roditelji odreknemo nekih sitnih luksuza. Ako Bog da, biće još djece", rekla je Ivana.

Tijana Crnogorac, majka najstarije bebe, kazala je da Aleksej ima 13 mjeseci i da je već polako počeo da pravi svoje prve korake.

"Ovo je veoma lijepa manifestacija i veoma sam se rado odazvala kad sam čula da će i ove godine biti održana. Alekseja čuva starija sestra koja ima šest godina i redovno se sa njim igra", kazala je Crnogorac.

konferencija beba.JPG

U ime najmlađe bebe - Luke, nagradu je primila njegova sestra Katarina Popović.

"Brat je mali i nije mogo da dođe, a ja ću mu predati nagradu. Juče je stigao kući i svi smo radosni i presrećni", kazala je Popović.

Ove godine je po prvi put organizovano takmičenje beba u puzanju, a među 15 prijavljenih najbrži je bio Danilo Ninković, drugo mjesto je pripalo Damjanu Šegrtu, dok je treće mjesto osvojio Damjan Ninković.

konferencija beba trebinje 2018 (2).JPG

Manifestacija je okupila 86 beba, koje su rođene od 6. juna 2017. do 29. juna 2018. godine.

Program je vodio Darko Kurtović, a u njegovom zabavnom dijelu učestvovali su izvođači sa posljednjeg dječijeg festivala "Zvon zvonke pjesme" i članovi Plesnog kluba "Maris".

Organizatori manifestacije su grad Trebinje i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

konferencija beba trebinje 2018 (3).JPG