U Sporskoj dvorani "Miloš Mrdić" sinoć je dodjelom statua Jovana Dučića završen Peti međunarodni festival veterana folklora, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista pod nazivom "Veče folklora pored Trebišnjice" u organizaciji Ansambla nacionalnih igara /ANI/ "Jovan Dučić".

vece folklora pored trebisnjice ani jovan ducic 2018 (1).JPG

Gran pri festivala dobio je KUD "Abrašević" iz Beograda.

Najbolji seniorski sastav je KUD "Dule Milosavljević" iz Čačka, drugo mjesto je pripalo KUD "Budućnost" iz Dobanovaca, a treće KUD-u "Nikola Kokošar" iz Šipova.

Specijalna nagrada dodijeljena je KUD "Kiškunhalas" iz Mađarske.

vece folklora pored trebisnjice ani jovan ducic 2018 (5).JPG

Najbolji igrački par su Tijana Maksimović i Matej Vićentijević.

vece folklora pored trebisnjice ani jovan ducic 2018 (3).JPG

U konkurenciji veterana, prvo mjesto osvojilo je KUD "Svetozar Marković" iz Novog Sada, drugo KUD "Todor Bušetić-Toša" iz Poljne kraj Trstenika, a treće KUD "Željezničar" iz Kraljeva.

Najbolja ženska pjevačka grupa je "Abrašević" iz Beograda, a najbolja muška pjevačka grupa je iz Gacka, druga je iz Nevesinja, a treća iz Ljubinja.

vece folklora pored trebisnjice ani jovan ducic 2018 (2).JPG

Stručni žiri pohvalio je sve dječije grupe.

Predsjednik žirija Ranko Žutković složio se da je ovaj festival bio jako kvalitetan, jer folklor se kao tradicija, kultura i umjetnost polako približava ivici opstanka.

"Svi su junaci kulturni i duhovni pobjednici, posebno oni koji izlaze na scenu, nose narodnu nošnju, obilježje naše tradicije, kulture, a to znači da nam se geni neće zatrti. Mi kao žiri smo imali težak zadatak da iz jednog amaterskog profesionalnog odnosa izaberemo najbolje, a svi su bili izvanredni, a utisci fantastični", naglasio je Žutković.

vece folklora pored trebisnjice ani jovan ducic 2018 (4).JPG

Na smotri su učestvovala 24 folklorna ansambla, raznih izvođačkih grupa i solista, sa više od 900 učesnika.