Papirne saobraćajne dozvole u BiH trebalo bi da budu zamijenjene novim, plastičnim, nalik na lične karte i vozačke dozvole.

saobracajna.jpg

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH – IDDEEA je inicirala početak procesa izmjena i dopuna propisa kako bi se ove dozvole mogle zamijeniti novim i modernijim čipovanim karticama.

Tu inicijativu podržavaju, saznajemo, u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, ali pod uslovom da izdavanje ovih dokumenata ne poskupi.

Osim toga, traži se i način da se u jednoj kartici ubuduće objedine i saobraćajna dozvola i vlasnička knjižica za automobile, čime bi se za vlasnike vozila nešto smanjio i trošak izdavanja ovih potvrda.

– Ideja je da se saobraćajne dozvole počnu mijenjati kada Agenciji IDDEEA isteknu zalihe papirnih dozvola koje se sada koriste ili da novu plastičnu karticu dobijete kada budete morali mijenjati papirnu dozvolu, jer u njoj više nema mjesta za pečate i potpise, odnosno potvrdu o registraciji vozila. Nikako se ne bi išlo na to da svi odjednom moramo da zamijenimo saobraćajne dozvole – saznajemo u Ministarstvu.

Uskoro bi o ovim idejama i potencijalnim rješenjima trebalo da razgovaraju predstavnici ovog Ministarstva i IDDEEA. Time bi se nastavila modernizacija ličnih dokumenata državljana Bosne i Hercegovine, a slično je, podsjećamo, već urađeno u Srbiji.

Građani BiH već imaju biometrijske pasoše, te elektronske lične karte i vozačke dozvole.